Основној школи „Соколац“ поклон биста патријарха Павла

0
454

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов посјетио је данас Основну школу „Соколац“, којој је у знак захвалности за учешће у хуманитарној акцији за изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, овом приликом уручио бисту патријарха Павла, израђену у косовској општини Лепосавић.

Како је Арлов нагласио, дјеца из Сокоца односно њихови родитељи, руководство школе и локалне заједнице, већ годинама пружају подршку људима на Косову и Метохији и учествују у бројним хуманитарним акцијама, на чему им је неизмјерно захвалан.

Фото: Ј.Маринковић
  • Мислим да биста патријарха Павла доликује овој школи и Романији због саме хуманости, али и одлучности да сачувају Републику Српску што нас је учио наш блаженопочивши патријарх. Ове године ћемо завршити изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9.јануар“, пројекат вриједности око 300.000 евра. Остало је још да се заврши један дио унутрашњег грађевинског уређења и припреме за усељење. То ће бити такорећи хумани манастир и поклон цијеле Републике Српске српском народу на Косову. Желимо да нашој дјеци пренесемо како живе њихови вршњаци тамо. Изузетно ме радује када посјетим неку школу и видим велику хуманост мале дјеце. У јануару планирамо да прикупимо средства за куповину до двије хиљаде пакетића за дјецу на Косову. Због административне процедуре, тешко је одавде слати поклоне, те смо се одлучили на овај начин додао је Арлов.

Он је подсјетио да се идуће године навршава јубиларних десет година реализације пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

  • До сада је кроз тај пројекат прошло око 5.000 дјеце и 500 просвјетних радника. Жеља нам је да идућа година буде најмасовнија од свих до сада – поручио је предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Ђорђе Рајић, директор Основне школе „Соколац“, истакао је да је овакав вид заахвалности најприкладнији, јер се ради о личности која је својим животом, начином размишљања и комплетним радом позивала на хуманост и врхунске врлине, које су уједно суштина наше вјере.

  • Биста патријарха Павла је посебно признање које ће имати истакнуто мјесто у нашој школи, а убудуће ћемо се, као и до сада, одазивати свим хуманитарним акцијама. Наша школа је у хуманитарним акцијама учествовала током свих шест година, a чак двије године смо били образовна установа са највише прикупљених средстава – казао је Рајић.

Општина Соколац је приступила пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, али због пандемије изазване вирусом корона, још увијек није било могуће реализовати ovu активност. Начелник општине Милован Бјелица рекао је да ће Соколац, као и до сада, увијек бити уз српски народ на Косову.

Фото: Ј. маринковић

  • Надамо се да ћемо у скоријем периоду бити домаћини једној групи дјеце. Наша локална заједница његује побратимске односе са српском општином Пећ односно Гораждевац. Неколико пута сам имао прилике да је посјетим, али и остале крајеве Косова. Тешко је дочарати како наш народ тамо живи и колика је њихова воља да остану на својој земљи. Ђаци Сокоца су освјетили образ нашег града и на томе им хвала, као и самом руководству школе. Убудуће ћу разговарати са локалним припредницима да се прикупи нека симболична помоћ и да сви заједно додатно помогнемо додао је Бјелица.

У хуманитарној акцији за изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“, учешће је узела 121 школа у Републици Српској.