Чувајмо Републику Српску! Живјела Српска и српско јединство! Заједничка је порука која је послата поводом 30 година од оснивања Српске аутономне области (САО) Романија.

Током свечане академије „Док је Романије“ која је синоћ одржана у Порти храма Романијска Лазарица начелник Сокоца Милован Бјелица је истакао:

  • Ово је датум који је битан у стварању Републике Српске. Непринципијелна коалиција, коју су тада направили муслимани и хрвати  којом су почели да преглашавају Србе који нису имали другог избора осим да се правним средствима изборе за свој статус на основу закона и Устава СФРЈ и БиХ. Први потез је био формирање заједница општина након тога је проглашена САО Романија, којој се прикљуичио велики број општина, мјесних заједница које су доносиле мини референдуме и прикључивале се – рекао је Бјелица те додао да је Српска аутомномна област Романија обухватала око 4.000 километара квадратних са  200.000. становника који су подржали ову одлуку. Републику Српску смо бранили и одбранили и као такву дочелаки да је свијет призна.

Бјелица је на акдемији поручио да је циљ овог окупљања да млађе генерације виде шта значи српско јединство уз које су оставрени зацртани планови.

  • Нашу Републику Српску треба да чувамо, да превазиђемо наше нетрпељивости али када су у питању Српска и њене ингеренције, то не смије доћи у питање. Чувајмо Републику Српску! Живјела Српска и српско јединство!“- завршио је Бјелица.

Предсједник Скупштине заједнице три општине , а потом и предсједник Скупштине Српске аутономне области Романија био је Радан Тошић.

  • Конституивна сједница Скупштине САО Романија одржана 17. септембра 1991. као одговор на пријетње из Сарајева и обесправљени српски народ. Свечана академија прилика да се јавност подсјети на почетак деведесетих година прошлог вијека када се српски народ у тадашњој БиХ почео да организује у регионалне институције након што су мислимани и Хравти донијели декларацију о независности БиХ, чиме су права Срба била угрожена. Права која смо тражили тада и за која смо се залагали, нисмо могли остварити под притиском међународне заједнице и догађаја који су услиједили након тога“, нагласио је Тошић.

Он је рекао да је Српска одбрањена захваљујући борцима Војске Републике Српске и онима који су за њњену слободу дали животе, те апеловао на власт да више пажње посвете борачкој популацији.

Скупштина САО Романија окупила је људе национално свјесне и одважне, у тим дешавањима те организовању помоћи браћи са друге стране Дрине био је и Мирко Боровчанин, члан Удружења Срба са Романије у Београду.

  • Много смо помогли и испунили смо задатак који смо имали. Било је то право задовољство, а сви само дали што смо могли“, истакао је Боровчанин.

Права сваког народа на самоопредјељење, укључујући и право на отцјепљење, на основу своје слободно изражене воље, а у складу са својим историјским тежњама да живе уједињени у  СФРЈ изражено кроз стварање аутономних области, потом Републике Српске био је поновни крик за слободом и јединством. На том путу стварања РС формирање аутономних области представља камен темељац. САО Романија је реорганизацијом Српских аутномних области 21. новембра се спојила са Српском аутономном области Бирач чиме је формирана Српска аутономна област Романија – Бирач.

Поводом 30 година од оснивања положени су вијенци на Српском војничком –спомен гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу и на Централном споменику те служен парастос. Током свечане академије „Док је Романије“ изведен је богат културно-умјетнички програм у којем су учестовали пјесници из овог краја, културно-умјетничка друштва, гуслари, те Камерни квартет и Јелена Аничић са Пала.