Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske „Dabar“ proslavila je krsnu slavu Svetog apostola i jevanđelistu Mateja.

U sali narodnog doma Manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci slavski obred obavio je sveštenik Savo Trivković, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske.

Čestitajući bratstvu manastira i uredništvu „Dabra“ krsnu slavu, Trivković je istakao da je ova izdavačka kuća za tri decenije uspjela da molitveno podigne izdavačku djelatnost.

U prigodnoj besjedi Trivković je podsjetio na istorijat i značaj Izdavačke kuće „Dabar“, posebno ističući zasluge arhimandrita Jovana Gardovića, koji uz pomoć monaškog bratstva i saradnika uspijeva da priređuje nova izdanja duhovnih i drugih knjiga, te časopis „Dabar“.

„Čestitam početak posta uz želju da ovaploćenje Bogomladenca Hrista dočekamo kao bolji ljudi i vjernici“, poručio je Trivković.

Glavni i odgovorni urednik „Dabra“ arhimandrit Jovan Gardović rekao je da je ova izdavačka kuća za više od 26 godina uspjela da pripremi i izda 57 brojeva časopisa „Dabar“.

Gardović je napomenuo da je Izdavačka kuća obnovila udžbenike za Bogosloviju u Foči i knjige za fočanski Bogoslovski fakultet.

„U narednom periodu uradićemo zbornik svih službi, kompletan sažet pregled službi koji se upotrebljava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, naglasio je Gardović.

On je podsjetio da je prvi broj „Dabra“ izašao osamdesetih godina prošlog vijeka u Sarajevu, a nastavljen je u Dobrunu 1996.