Значајно што се иде ка интегрисању инспекција

0
60

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић оцијенио је данас значајним што се иде ка интегрисању инспекција у Српској и што ће тиме бити обухваћене и оне које функционишу у локалним заједницама.

„Ту имамо и демографске и економске разлоге, али послодавци имају превише контрола које у суштини често нису усаглашене“, изјавио је Аћић новинарима након округлог стола о теми „Надлежности инспекција у Републици Српској и коруптивни ризици“, који је одржан у Бањалуци.

Он је нагласио да се данас завршава пројекат који је Унија удружења послодаваца реализовала са „Транспаренси интернешнелом“, Центрима цивилних иницијатива и Центром за развој медија и анализе /ЦРМА/, са жељом да се смање коруптивни ризици у раду инспекцијских органа у Српској.

Аћић је навео да је корупција озбиљан проблем и да послодавци желе дати допринос да се кроз раст интегритета контролних органа смањи ниво корупције, да се неформална економија смањи.

„Што се генерално тиче проблема везаног за корупцију, имамо веома мали одзив послодаваца на оне алате који су направљени и у Министарству унутрашњих послова Српске и Инспекторату у смислу пријаве корупције и проблем је да грађани и послодавци у овом тренутку не вјерују да институције могу ријешити проблеме корупције у раду институција, односно ти алати су слабо кориштени“, рекао је Аћић.