Атопијски дерматитис код дјеце

0
63

Атопијски дерматитис (или екцем) је једна од најчешћих болести савременог доба која се јавља код 15-25% дјеце.  Чешће се јавља у породицама гдје један или оба родитеља имају сличне тегобе и представља болест савременог доба чији се број из године у годину повећава.

Атопијски дерматитис карактеришу промјене на кожи које се јављају у виду суве коже која дјецу сврби и перута се. На кожи је присутно црвенило и красте а промјене могу да се компликују бактеријском инфекцијом. Дијете које има склоност за алергијске болести има атопијску конституцију, обично поред атопијског дерматитиса има и алергијски ринитис, астму или алергију на храну. Алергени из спољање средине изазивају погоршање атопијског дерматитиса код генетски предиспонираних особа.

До погоршања атопијског дерматитиса доводи коришћење неодговарајућих сапуна и купки, коришћење синтетичких материјала, прегријевање, прашкови и омекшивачи који не пријају кожи дјетета. Некада промјене на кожи могу да настану као реакција на храну.

Прве промјене се јављају обично од другог до шестог мјесеца од рођења а код 60% дјеце пролазе до 14 године. Атопијски дерматитис се често виђа и код одраслих.

Дијелови коже  као што су прегиби, образи, лактови, колена, иза ушију постају храпави и суви а кожа се перута. Временом кожа на промењеним дијеловима постаје црвена, јавља се свраб, дијете се чеше, због чега се јављају ранице и крастице као и могућа додатна инфекција коже.

Њега коже од првог дана рођења – шта сваки родитељ може да уради

Адекватна њега коже беба је веома важна од првог дана од рођења. Посебно се односи на бебе које имају суву и осјетљиву кожу. Потребно је да се користе препарати прилагођени узрасту који чувају влажност коже и површински заштитни слој, који кожу не оштећују и чувају природну киселост. Најосновнији и најважнији корак у борби против атопијског дерматитиса  је  правилна и свакодневна прилагођена њега коже.

За превенцију атопијског дерматитиса потребно је да се избегава коришћење неадекватних купки и крема за бебину кожу. Потребно је да се користи контролисана козметика од првог дана рођења. Бебе и дјеца не смију да се претопљавају, не треба да се користи омекшивач, а одјећу треба два пута испирати после прања.

Дјеца не треба дуго да бораве у води када се купају и боља опција је туширање умјесто купања.  Соба у којој дијете борави треба да буде са минималном количином тепиха, завјеса, ћебади и плишаних играчака. Гардероба коју дијете носи треба да буде памучна и дијете не треба да буде превише обучено. Собу у којој дијете борави не прегријавати, потребно је често провјетравање и простор у коме борави дијете не смије да буде испуњен дуванским димом.

Терапија атопијског дерматитиса

Најважнија терапија је превенција. Свједоци смо да дјеца за атопијски дерматитис у највећем броју случајева као терапију добијају препарате на бази кортикостероида који тренутно помажу да се коже побољша. Међутим коритикостероиде треба користити минимално и веома опрезно, ограничено строго према препоруци љекара и никада на своју руку. Као алтернатива постоје препарати који у себи не садрже коритикостероиде и који могу свакодневно да се користе јер немају нежељена дејства.  Превенција је најважнија ставка за појаву атопијског дерматитиса.

Пронађите природне препарате за његу коже вашег дјетета и потрудите се да свим мјерама превенције смањите могућност појаве атопијског дерматитиса код дјеце.

Атопијски дерматитис се може наставити и у старијој доби, нарочито код особа склоних алергијама.