Atopijski dermatitis kod djece

0
63

Atopijski dermatitis (ili ekcem) je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba koja se javlja kod 15-25% djece.  Češće se javlja u porodicama gdje jedan ili oba roditelja imaju slične tegobe i predstavlja bolest savremenog doba čiji se broj iz godine u godinu povećava.

Atopijski dermatitis karakterišu promjene na koži koje se javljaju u vidu suve kože koja djecu svrbi i peruta se. Na koži je prisutno crvenilo i kraste a promjene mogu da se komplikuju bakterijskom infekcijom. Dijete koje ima sklonost za alergijske bolesti ima atopijsku konstituciju, obično pored atopijskog dermatitisa ima i alergijski rinitis, astmu ili alergiju na hranu. Alergeni iz spoljanje sredine izazivaju pogoršanje atopijskog dermatitisa kod genetski predisponiranih osoba.

Do pogoršanja atopijskog dermatitisa dovodi korišćenje neodgovarajućih sapuna i kupki, korišćenje sintetičkih materijala, pregrijevanje, praškovi i omekšivači koji ne prijaju koži djeteta. Nekada promjene na koži mogu da nastanu kao reakcija na hranu.

Prve promjene se javljaju obično od drugog do šestog mjeseca od rođenja a kod 60% djece prolaze do 14 godine. Atopijski dermatitis se često viđa i kod odraslih.

Dijelovi kože  kao što su pregibi, obrazi, laktovi, kolena, iza ušiju postaju hrapavi i suvi a koža se peruta. Vremenom koža na promenjenim dijelovima postaje crvena, javlja se svrab, dijete se češe, zbog čega se javljaju ranice i krastice kao i moguća dodatna infekcija kože.

Njega kože od prvog dana rođenja – šta svaki roditelj može da uradi

Adekvatna njega kože beba je veoma važna od prvog dana od rođenja. Posebno se odnosi na bebe koje imaju suvu i osjetljivu kožu. Potrebno je da se koriste preparati prilagođeni uzrastu koji čuvaju vlažnost kože i površinski zaštitni sloj, koji kožu ne oštećuju i čuvaju prirodnu kiselost. Najosnovniji i najvažniji korak u borbi protiv atopijskog dermatitisa  je  pravilna i svakodnevna prilagođena njega kože.

Za prevenciju atopijskog dermatitisa potrebno je da se izbegava korišćenje neadekvatnih kupki i krema za bebinu kožu. Potrebno je da se koristi kontrolisana kozmetika od prvog dana rođenja. Bebe i djeca ne smiju da se pretopljavaju, ne treba da se koristi omekšivač, a odjeću treba dva puta ispirati posle pranja.

Djeca ne treba dugo da borave u vodi kada se kupaju i bolja opcija je tuširanje umjesto kupanja.  Soba u kojoj dijete boravi treba da bude sa minimalnom količinom tepiha, zavjesa, ćebadi i plišanih igračaka. Garderoba koju dijete nosi treba da bude pamučna i dijete ne treba da bude previše obučeno. Sobu u kojoj dijete boravi ne pregrijavati, potrebno je često provjetravanje i prostor u kome boravi dijete ne smije da bude ispunjen duvanskim dimom.

Terapija atopijskog dermatitisa

Najvažnija terapija je prevencija. Svjedoci smo da djeca za atopijski dermatitis u najvećem broju slučajeva kao terapiju dobijaju preparate na bazi kortikosteroida koji trenutno pomažu da se kože poboljša. Međutim koritikosteroide treba koristiti minimalno i veoma oprezno, ograničeno strogo prema preporuci ljekara i nikada na svoju ruku. Kao alternativa postoje preparati koji u sebi ne sadrže koritikosteroide i koji mogu svakodnevno da se koriste jer nemaju neželjena dejstva.  Prevencija je najvažnija stavka za pojavu atopijskog dermatitisa.

Pronađite prirodne preparate za njegu kože vašeg djeteta i potrudite se da svim mjerama prevencije smanjite mogućnost pojave atopijskog dermatitisa kod djece.

Atopijski dermatitis se može nastaviti i u starijoj dobi, naročito kod osoba sklonih alergijama.