Први од три камиона са конструкцијама и главним дијеловима ски-лифта који се гради на узвишењу Пуховац у Сокоцу стигао је данас. Како је најављено, долазак још два камиона са осталим дијеловима стићи ће у наредна два дана.

Према ријечима координатора пројекта изградње ски-лифта Страхиње Башевића континуирани су радови на згради скијашнице, затим израда постоља за монтажу стубова, као и остале активности како би била омогућена монтажа.

  • Динамику радова су успориле и отежале временске прилике, али и поред тога очекујемо њихов завршетак на монтажи и пуштање ски-лифта у рад како је предвиђено, до почетка предстојеће скијашке сезоне – најавио је Башевић.

Он је навео, да додатну снагу и енергију да истрају у реализацији пројекта даје огромна подршка грађана, као и позитивне реакције на овај новитет у нашој општини.

  • Захвалио бих се првенствено Влади Републике Српске на испуњеним обећањима око финансијске подршке, градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу на несебичном залагању и финансијској помоћи Града Источно Сарајево, затим привредницима општине Соколац који учествују у спровођењу овог пројекта, али и свим добронамјерним људима који препознају значај поменутог пројекта за развој туристичке понуде у Сокоцу и тако дају свој допринос – истакао је Башевић.

Да се улажу велики напори како би били завршени радови планирани за почетну фазу и да се обезбиједе услови за предстојећу скијашку сезону потврдио је и Миљан Петровић, задужен за пројекат изградње ски-лифта у Сокоцу.

  • Данас нам је већ стигао лифт, сутра стиже један камион, а прекосутра други. Сљедећа фаза је конструкција рупа и носећих стубова, као и почетне излазне станице лифта, који ће бити на принципу сидра, што значи да ће моћи да вуче по двије особе. Његова брзина је 3,5 метара у секунди, а у року од сат времена моћи ће да превезе око 1.200 људи – нагласио је Петровић.

Како он истиче, идеја је да буду постављене двије стазе, од којих ће блажа дужине око 600 метара бити освијетљена, а друга дужине око 800 метара тежа и захтјевнија и биће за дневну варијанту.

  • Планиране су и друге двије или три стазе за такмичења, као и за тренирање скијашких клубова када буду обезбијеђени ти услови. Осим зимског, на овој локацији организоваћемо и љетни садржај за младе – казао је Петровић.

Он је додао да су сви цртежи и нацрти спремни и само зависи од времена да ли ће се све одвијати како је планирано.

  • Објекат предвиђен за продају карата и ресторана за топле напитке скијаша већ се ставља под кров, а унутрашњи радови биће окончани за 20 до 30 дана – закључио је Петровић.

На локацији гдје се гради ски-лифт, данас је организована радна акција. Како је раније најављено, вриједност овог пројекта је око 300.000 КМ, а изградња је почела 15. септембра.


« од 3 »