На снагу је ступила одлука Владе Републике Српске о допунама одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима одбрамбено-отаџбинског рата од прве до пете категорије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Овом одлуком је обезбијеђено мјесечно новчано примање у висини мјесечног борачког додатка социјално угроженим незапосленим борцима млађим од 60 година са пребивалиштем у Федерацији БиХ и Брчко дистрикту БиХ.

У саопштењу се подсјећа да се за 8.942 борца са пребивалиштем у Републици Српској исплата мјесечног новчаног примања врши од октобра 2021. године, док се од 2012. године за борце старије од 60 година исплаћује мјесечни борачки додатак.

Мјесечни борачки додатак за октобар примило је 82.988 бораца.

Укупно је на мјесечном нивоу исплата обезбијеђена за 92.930 бораца од прве до пете категорије, за шта је у буџету за ову годину обезбијеђено 66.401.600 КМ.

„Побољшање статуса и положаја борачких категорија врши се у континуитету, што је омогућено сталним повећањем буџетских издвајања за ову област“, наведено је у саопштењу Владе.

Буџет за борачко-инвалидску заштиту за ову годину износи 249.551.300 КМ, што је 10,5 милиона више него лани.

Укупно годишње буџетско издвајање за борачке категорије по прописима из области борачко-инвалидске заштите, области рада и запошљавања и области пензијско-инвалидског осигурања износи 418.093.571 КМ.

Овај износ је око 11 одсто укупног овогодишњег буџета Републике Српске, што је највеће издвајање од успостављања борачко-инвалидске заштите у Српској.