МЉЕКАРИМА ЗА ПРЕМИЈЕ 30 МИЛИОНА КМ

0
87

Мљекарима у Републици Српској ће због повећаног откупа у овој години бити исплаћено око 30 милиона КМ само по основу премије за млијеко, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Ријеч је о исплати од три милиона КМ више, с обзиром на то да је ове године за премију на том плану планирано око 27 милиона КМ.

Из ресорног министарства навели су да је ово знатно повећање издвајања за производњу млијека у Српској, уз напомену да више од 40 одсто аграрног буџета одлази на премију за ову намирницу, укључујући друге мјере које у оквиру аграрног буџета користе мљекари.

„Управо због повећане производње млијека, дошло је до потребе да се коригује и исплата септембарске премије за млијеко, па ће она бити исплаћена двократно“, истиче се у саопштењу.

Из Министарства су навели да ће уз јучерашњих већ исплаћених 20 фенинга по литру млијека, у наредних неколико дана бити исплаћено и додатних пет фенинга на рачуне произвођача, о чему су током викенда обављене усмене консултације са руководством Удружења пољопривредних произвођача – мљекара.

„Исплата премије за млијеко цијеле године је редовна и једина је мјера од свих која се исплаћује на мјесечном нивоу. Тако ће остати и убудуће и исплате ће се одвијати у пуном износу“, саопштили су из ресорног министарства.

У саопштењу се наглашава да ће премија за млијеко у 2022. години и даље бити исплаћивана по 25 фенинга по литру.