ШЕРАНИЋ: ДОДАТНА ПРАВА ОМОГУЋИЛА ПОБОЉШАНА НАПЛАТА

0
52

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да су у Министарству на бази дугорочне процјене увидјели да је од интереса да се повећа дјечији додатак за сву дјецу до навршене 18. године, захваљујући побољшаним условима прикупљања доприноса у Фонду дјечије заштите.

Коментаришући најављене измјене Закона о дјечијој заштити, Шеранић је новинарима рекао да се први пут уводи дјечији додатак за прво дијете у складу са Законом о дјечијој заштити, а да су одлучили да остала права у сегменту дјечијег додатка повећају.

Шеранић је додао да је предвиђено повећање за 100 одсто за друго и четврто дијете, а тај износ од 97,2 КМ ће бити исто износ и за прво дијете.

„За треће дијете се повећава износ за 45 одсто и износиће око 140 КМ и за дјецу из осјетљивих категорија се такође повећа за 39 одсто и износиће 172 КМ“, рекао је министар.

Он је истакао да је друга врло важна ствар да ће свака породиља у Републици Српској умјесто 250 КМ за опрему за новорођенче добијати 500 КМ, односно тај износ је повећан за 100 одсто.

„Трећа ствар се односи на право родитељ-неговатељ које сваки родитељ добија сходно одређеним условима у закону за сву ону дјецу тих родитеља до навршених 30 година“, рекао је Шеранић.

Он је додао да ће донијети измјену у закону да та лица примају износ просјечне најниже плаге у Републици Српској која ће износити до 540 КМ.

„На бази тога прихватили смо дјелимично захтјев удружења грађана који окупљају ову популацију и који су тражили да износ буде бар најнижа плата у Републици Српској“, нагласио је Шеранић.

Он је додао да је за то право у закону у Републици Српској било предвиђено 25 одсто од најниже плате, а убудуће ће бити 100 одсто.

„На све то је потребно додати и 26 милиона КМ које ћемо управо кроз Фонд дјечије заштите и кроз трансфер који Влада дозначава Фонду из буџета обезбиједити за наше грађане у наредној години и свим наредним годинама, рачунајући на то да ће се права само повећавати“, рекао је Шеранић.