Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада Републике Српске, као вид подршке пронаталитетној политици, одлучила да у буџету за 2022. годину измијени одредбе Закона о дјечијој заштити Српске чиме се први пут уводи накнада и за прво рођено дијете која ће бити истог износа као и за друго и четврто дијете.

„Остале накнаде за друго, треће и четврто дијете увећавају се скоро 100 одсто. Умјесто досадашњих 48 КМ, колико је била накнада за друго и четврто дијете и треће 97 КМ, сада ће то бити 97 КМ за прво и друго дијете, за треће 140 КМ и за четврто 97 КМ. Увећање за давања по овом основу износи готово 20 милиона КМ на годишњем нивоу“, истакао је Вишковић.

Он је рекао и да је једнократна помоћ мајкама за рођење дјетета повећана и да ће она износити 500 КМ, те да ће по том основу ће на годишњем нивоу бити обезбијеђено додатних 2,5 милиона КМ.

„Овим Законом регулисана је и накнада за родитеље његоватеље и ту је била предвиђена накнада по досадашњем законском рјешењу негдје око 135 КМ на мјесечном нивоу. Ми то сада преводимо да ће та накнада бити на нивоу најниже плате за претходну годину која је, у 2020. години, била 540 КМ“, истакао је Вишковић.

Он наглашава да то значи да ће родитељи и његоватељи имати накнаду до пунољетства дјеце коју његују у висини од најниже плате у Српској за претходну годину.

„По том основу издвајамо додатних нешто више од 2,5 милиона марака. Када узмемо у обзир све ове накнаде, то је додатних 25.600.000 КМ на годишњем нивоу које ће Влада измјеном овог законског рјешења у наредној години обезбиједити за ове категорије“, нагласио је премијер Српске.

Вишковић је рекао да на овај начин Влада жели да помогне наталитет у Српској и стимулише рађање.