Осма редовна сједница Скупштине општине Соколац која је прекинута у петак 3. децембра, јер Министарство финансија Републике Српске није доставило сагласност на Нацрт Буџета општине Соколац за 2022. годину настављена је данас расправом одборника о истом, који је планиран у износу од 10.042.432 КМ.

За гласање по овој тачки дневног реда, већина одборника је била уздржана и као такав Нацрт Буџета општине Соколац није усвојен.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, након сједнице, новинарима је нагласио да је ресорно министарство дало одређене препоруке да се за Приједлог Буџета изврше корекције, које се односе на смањење личних доходака, као и смањење прихода са одређених ставки.

  • Одборници који су у опозицији, данас су изнијели двадесет амандмана на Нацрт Буџета који је предложио начелник општине Соколац. Поред тих амандмана, који на сједници нису усвојени, имали смо необичну ситуацију јер два одборника ПДП-а који су у опозиционом блоку, нису подржали Буџет и остали су уздржани. Закључак скупштинске већине и у чему смо истрајали је да видимо стварно стање односно, колико је реалан и вриједан буџет наше локалне заједнице. Лично сматрам да је 10 милиона КМ пуно и да је реална слика од неких 5.400.000 до 6.000.000 КМ. Скупштинска већина је сагласна подржати свих двадесет амандмана, али у оквиру шест милиона КМ урадити ту расподјелу, а не у оквиру десет милиона који у овом моменту није реалан – навео је Марјановић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица навео је да је Нацрт Буџета добио сагласност Министарства финансија РС, са препорукама, али га скупштинска већина није прихватила, иако није поднијела ниједан амандман, за разлику од одборника СДС-а, ПДП-а и ДНС-а.

  • Уважићемо све процедуре и могућности које су неопходне да локална администрација функционише. Сада и због неприхватања ребаланса буџета не можемо обрачунати посљедња два мјесеца плате и морамо отпуштати све раднике по уговору. Општина ће моћи да исплаћује један дио личних доходака и сервисирати основне обавезе за буџетске кориснике. Нацрт Буџета за наредну годину је реалан и сматрам да има основу да буде усвојен – увјерио је начелник.

Бјелица је поднио иницијативу да се о Нацрту Буџета још једном разговара и покуша наћи рјешење до 15.децембра.

  • Скупштинска већина није учествовала у припремању Нацрта Буџета за 2022. годину и поздрављам приједлог начелника, јер ми желимо и све вријеме смо потенцирали да будемо присутни приликом његовог креирања, да заједнички кажемо шта јесте, а шта није реално – додао је предсједник СО Соколац Сретко Марјановић.

Одборник СНСД-а Страхиња Башевић образложио је да није подржан Нацрт Буџета јер начелник и општинска администрација нису изразили вољу да учествују одборници који имају скупштинску већину и који треба да изгласају тај документ.

  • Негласањем два одборника ПДП-а за Нацрт Буџета, а који су у опозиционом блоку је показатељ да ни људи који су окупљени око опозиције не учествују у изради Буџета. Скупштинска већина није задовољна коцептом буџета, у који нису уврштени ни пољопривредни произвођачи, међу којима су и произвођачи млијека, чијом се рекордном прозводњом локална власт хвали, а није издвојила ниједан фенинг у ове намјене. Буџет је расходовни, мада начелник тврди да је то један реалан Буџет, што по аналитици економске струке није ни близу реалности остварења, а што се могло видјети по извршењу Буџета општине за првих девет мјесеци текуће године, које је било око 62 процента, што представља нереално планирање прихода.  Не видимо ниједан значајнији инфраструктурни пројекат који је финансиран из Буџета општине Соколац, све су то биле инвестиције из кредитних задужења, којима се грејс период преноси из године у годину. Кумулативни дуг општине Соколац је око 20 милиона КМ. Поменут је и концепт неисплаћивања личних доходака за раднике и предузећа чији је оснивач Општина. У Закону о фискалној одговорности прецизно је дефинисано да се текуће обавезе, као што су плате и измирење обавеза морају исплаћивати без обзира да ли је усвојен Буџет. Све капиталне инвестиције и друге врсте трошења новца се морају изгласати у Скупштини, што ми хоћемо и да постигнемо. Циљ је да након дуго година, у нашој општини направимо модел тимског рада, без прегласавања, једноумља и доношења важних одлука између два човјека – закључио је Башевић.

Одборници су усвојили Приједлог о измјени одлуке о додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске Деливоју Вукојичићу из Сокоца. На сједници је изабрано пет чланова Општинске изборне комисије, док је за њеног предсједника именована дипломирани правник Јелена Божић.

Поднесене су двије иницијативе од стране клуба одборника СНСД-а, које подразумијевају изналажење начина да се санирају дивље депоније, и друга иницијатива је да се привредним и пољопривредним субјектима због пандемије вируса корона укине плаћање обавеза према општини и Влади Републике Српске.