Основна школа „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе побједник је републичког такмичења „Мисли мине“, које је данас одржано на Палама уз учешће осам екипа.

Друго мјесто припало је Основној школи „Дворови“ из Бијељине, док је треће освојила Основна школа „Петар Петровић Његош“ из Бањалуке.

Јана Сладоје изјавила је новинарима да је њену побједничку екипу чиниле Хелена Вукосављевић и Марко Мићић, те да су се много трудили и спремали за такмичење, за које су им помогли наставница Славица Говедарица и предсједник Опшинске организације Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац.

Она додаје да су данас обогатили своје знање и научили на која подручја не би смјели да се крећу и шта учинити ако наиђу на мину.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач изјавила је да је данашње такмичење организовано поводом Недјеље упозоравања на опасност од мина.

  • Ово су завршне активности с циљем упозоравања становништва посебно младих на проблем постојања опасности од мина. Нажалост, БиХ је и даље најзагађенија земља у Европи када је ријеч о минама и минско-експлозивним средствима, рекла је Ковачева.

Она наводи да су за побједнике спремили вриједне награде, а сви ученици награђени су руксацима, те да се Црвени крст Српске труди да награди ученике како заслужују.

Побједници републичког такмичења учествоваће на такмичењу на нивоу БиХ које организује Друштво Црвеног крста/крижа БиХ.