Традиционална манифестација „Вече атлетике Републике Српске“, на којој су сумирани сви остварени резултати атлетичара, тренера и клубова током ове спортске године, одржана је данас у хотелу „Златни бор“ у Сокоцу. Упркос веома изазовном периоду иза нас, који је обиљежила пандемија изазвана вирусом корона, Атлетски савез је успио да успјешно организује одржавање свих календарски предвиђених такмичења.

Предсједник Атлетског савеза Републике Српске Душко Ивичић осврнуо се на годину која је на измаку.

  • Прије свега, захваљујем се општини Соколац, која се по ко зна који пут показала као изванредан домаћин. Атлетски савез је уложио напоре да одржи сва такмичења и испуни планове. Оно што је најважније за истаћи јесу нови пројекти који нису до сада били реализовани у атлетској сфери Републике Српске. Ријеч је о првом Свесрпском атлетском купу, одржаном овог септембра у Требињу, који ће вјерујем прерасти у традиционално такмичење, а на којем ће се окупљати најбољи атлетичари из Србије и Републике Српске. Поред тога, имали смо и заједничке припреме са Српским атлетским савезом, што је сигурно допринијело томе да наши такмичари постигну овако добре резултате. Надамо се да ће Атлетски савез РС и убудуће, уз подршку локалних заједница које препознају важност овог спорта, успјети да организује сва првенства да атлетику подигнемо на виши ниво – изјавио је Ивичић.

Најбоља атлетичарка у сениорској категорији ове године је Јелена Гајић из Прњавора, чланица репрезентација Републике Српске и Босне и Херцеговине. Јелена је рекордерка БиХ и РС у дисциплинама 400 и 800 метара и првакиња БиХ и РС у поменутим дисциплинама.

За најбољег атлетичара Републике Српске, трећу годину заредом,  проглашен је Воислав Грубиша, члан АК „Борац“ из Бањалуке те репрезентација Републике Српске и Босне и Херцеговине. Првак је БиХ у дисциплини бацање диска и првак Републике Српске у дисциплинама бацање кугле и диска.

  • Захваљујем се свом тренеру, АК „Борац“ и наравно Атлетском савезу РС, на награди која ми веома много значи. Ово признање ме подстиче да и даље радим, трудим се и постижем што боље резултате – казао је Грубиша, који се атлетиком бави пуних девет година.

На манифестацији су награђени атлетичари у свим категоријама, од цицибана до сениора. Технички организатор овог спортског догађаја је Атлетски клуб „Гласинац“ уз посредство Атлетског савеза РС. Међу најуспјешнијим атлетичарима Републике Српске су и два члана соколачког клуба.

Сара Лучић проглашена је за најуспјешнију такмичарку у категорији млађа сениорка до 23 године. Она је ове године испунила норме и учествовала на екипном првенству Европе и Балканском првенству као репрезентативка БиХ, а четвероструки је првак РС и БиХ у дисциплинама препоне, скок увис и скок удаљ. Лука Кезуновић је награђен у категорији старији пионири. Иза себе има успјешну каријеру, рекордер је РС и БиХ у петобоју и дисциплини 100 метара препоне.

Награде за допринос у развоју атлетике РС додијељене су начелнику општине Соколац Миловану Бјелици и Снежани Јоловић (Пајкић), потпредсједници Српског атлетског савеза и некадашњој европској првакињи.

  • Ова сарадња између два савеза је давно потписана и надам се да ће она у наредном периоду бити изражена у још бољем облику, прије свега у виду помоћи тренерима, атлетичарима и изградњи спортске инфраструктуре. Ми смо један, братски народ, а у циљу јачања тих веза треба чешће да се састајемо. Баш из тог разлога ми је посебно драго што је ове године организован Свесрпски атлетски куп. Надам се да ћемо наставити таква дружења због нас старијих који смо на својеврстан начин и даље у атлетским водама, али и због младих да знају ко су наше атлетске легенде – поручила је она.

  Прије свечаног проглашења одржана је Скупштина Атлетског савеза РС.