За најбољу представу на 26. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме Републике Српске одржаном у Источном Новом Сарајеву проглашена је представа Херцегновског позоришта „Царево ново одијело“, редитеља Петра Пејаковића.

У образложењу одлуке, жири је навео да је представа са ефектним сценским рјешењима и динамичним мизансценом, забавна током трајања за све генерације гледалаца. Иако је настала према познатој бајци Ханса Кристијана Андерсена, ова представа првобитни текст надилази и сурово искрено дотиче ванвременски озбиљна питања – власт и њену злоупотребу, лаж, истину и манипулацију.

Ријеч је о другачијој бајци, о причи која власт сагледава као замку у коју лако упадају и они који је носе и они који је трпе.

Монодрама „Војвода Живојин Мишић“, Позоришта „Славија“ из Београда, у којој је играо Бошко Пулетић, проглашена је за најбољу на овогодишњем фестивалу.

Према одлуци жирија, најбољи глумац Фестивала је Срђан Карановић за улогу доктора Младена Ђаковића, односно лопова у представи „Лопуже“, Позоришта Славија из Београда.

За најбољу глумицу Фестивала проглашена је Наташа Иванчевић за улогу Жане у представи „Скупштина“ Градског позоришта Јазавац из Бањалуке.

С обзиром на то да нико од награђених није присуствовао церемонији затварања Фестивала, признања ће им бити накнадно уручена.

У званичном програму Фестивала одиграно пет позоришних представа и четири монодраме.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево и организатор фестивала Младен Јанковић рекао је да су ове године имали прилику да угосте значајне позоришне институције из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Јанковић је истакао да су се као организатори потрудили да обезбиједе квалитетан програм и да задрже ниво квалитета, а према првим реакцијама, публика је задовољна оним што је имала прилику да види у протеклим данима.

  • Упркос тренутној ситуацији, постоји вјерна публика захваљујући којој Фестивал и траје. Захвалио бих се свим учесницима који су најбољи амбасадори нашег Фестивала, жирију, а честитао бих награђеним глумцима и позориштима – истакао је Јанковић.

Он је захвалио свим покровитељима без којих ни ове године, као и свих претходних, не би могао бити организован фестивал, а то је Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Жири фестивала су чинили професор Раде Симовић, који је предсједник, и чланови – редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Симовић је истакао да је заштитни знак фестивала од оснивања монодрама и ове године је та монодрамска линија са становишта естетског квалитета, тематског и сваког другог апсолутно испунила задатак.

  • Представе су уједначене и то је велики успјех селектора, али је било различитих рукописа и није било једноставно донијети одлуке – истакао је Симовић.

Тодоровић је истакао да је вирус корона постао дио живота, па тако и фестивала, али да су задовољни посјетом.

Он је додао да је Фестивал изузетно добро организован и реализован.

  • Камерне представе су на изузетно добром нивоу квалитета, уједначене, али морам да кажем да су се ове године монодраме подигле на виши ниво – истакао је Тодоровић.

Он је изразио наду да ће Фестивал наредне године да буде организован у новом позоришту, које је у изградњи.

Тодоровић је нагласио да је ипак најважније одржати Фестивал, његову традицију, а зграда позоришта ће бити само круна на ту причу.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности Срна фест. Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, да би потом изашао из оквира првог фестивала, тако да су осим монодрама уврштене и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу – пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.