ЗАКОНОМ ПРОПИСАТИ ДА ЈЕ ДРЖАВНА ИМОВИНА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЊЕНО ВЛАСНИШТВО

Република Српска - Додик

0
312

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска донијети закон и прописати да је државна имовина у Српској њено власништво, као и рјешења да судије и тужиоце бира Скупштина Републике Српске, те да не жели никакву БиХ, сем дејтонске.

„Отимања наших надлежности су догађаји из прошлости које смо јако тешко ‘гутали’. Амбијент је био неповољан за нас“, рекао је Додик за „Политику“.

Он је додао да је развлашћивање Републике Српске пратило сатанизовање Срба и Српске.

Подсјетивши на вријеме када је Српска губила овлашћења, Додик је навео да је то био мучан период, у којем је створена слика да је било пожељно казнити Србе одузимањем права.

„Знали смо да трпимо неправду. Само наша предана борба онемогућила их је да све доведу до краја. Сад је дошло вријеме да кажемо – господо, хоћемо Устав“, истакао је Додик.

Говорећи о усвојеној Декларацији о уставним принципима и информацијама о враћању надлежности, он је навео да није од јуче политичка борба Српске за надлежности и права која је добила Дејтонским споразумом.

„Тим активностима посвећени смо годинама и стално тражимо разговоре“, рекао је српски члан Предсједништва.

Додик је истакао да битка за Устав не може да се сведе на посљедњу сједницу парламента.

„Петнаест година се носимо са ригидним интервенционизмом. Изузимане су нам надлежности и угрожавана је наша аутономија“, подвукао је Додик.

Он је навео да је масовнији пренос надлежности Српска успјела да заустави 2006. године, али да се „главе у Сарајеву нису охладиле“.

„Наставили су са покушајима. Успјели смо тих година да депласирамо високог представника, али су наставили преко Уставног суда БиХ“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је и тада Српска најављивала и знала да ће доћи тренутак када ће затражити и узети оно што јој припада и што јој је дао Устав.

„Без овлашћења нисмо остали кроз фер процесе“, рекао је Додик