Већ неколико година уназад општина Соколац улаже напоре како би гласиначка култура била позиционирана на мјесто које заслужује. Обављена су бројна арехеолошка истраживања на богатом гласиначком платоу од Бјелосављевића и Црквина, Лубурић поља, Кадића брда. Стављањем некрополе у Лубурић пољу под заштиту UNESCO-а једним дијелом жеље су испуњене. Остале некрополе и локације су под заштитом Завода за заштиту Републике Српске. Све наведене активности рађене су у сарадњи са еминентним стручњацима и академицима из ове областе.

Једна од најважнијих иницијатива, у претходном периоду, била је усмјерена на враћање култних гласиначких колица општини Соколац гдје су и пронађена још за вријеме владавине Аустроугарске, око 1880. године.

  • Након једног веома важног предавања о гласиначким колицима у Академији наука и умјетности БиХ које је одржао археолог Благоје Говедарица, почели су разговори о начину враћања култних колица. Пошто је на то једино право полагала локална заједница, по савјету господина Говедарице, обратио сам се Природњачком музеју у Бечу, гдје се налази оригинални примјерак. Од њих је у децембру стигао позитиван одговор – изјавио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

У писму достављеном начелнику Бјелици, које потписује руководилац рестаураторског одјељења Карина Громер, између осталог стоји:

„Природњачки музеј у Бечу са задовољством ће новом музеју Гласиначке културе да поклони копију култних гласиначких колица. Ријеч је о региону поријекла налаза и самим тим дио је историје краја.“

С обзиром на то да израда објекта траје одређено вријеме, из Природњачког музеја је истакнуто, да копија може бити спремна иза 11. фебруара 2022, а лично ће је преузети начелник Сокоца.

Подсјећамо, реплика гласиначких колица требало би да буду смјештена у будућој Градској кући.