Захваљујући Развојном програму Уједињених нација (УНДП) и Влади Републике Српске, Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу добио је мобилни ултразвучни апарат.

Директор ове установе педијатар др Адријана Станар је навела да је у питању савремени апарат уз који су испоручене и четири сонде, а који ће пацијентима омогућити широк спектар услуга из ултразвучне дијагностике у области педијатрије, гинекологије, интерне медицине, кардиологије и радиологије.

  • Стручњаци који су овлаштени од добављачке куће инсталирали су и ставили у функцију овај савремени апарат, помоћу кога ће бити омогућена убрзана дијагностика у нашој установи. Вриједност донације је 20.000 евра. Надлежни у Министарству здравља и социјалне заштите РС су препознали наше залагање у борби против пандемије, која траје скоро двије године – нагласила је др Станар.

Према њеним ријечима, љекарима који се баве ултразвучном дијагностиком биће олакшан рад и убрзан процес дијагностике у борби против вируса корона, затим у превенцији, као и другим видовима примарне здравствене заштите.

  • Након мјесец и по дана, могу да кажем да је тренутна епидемиолошка ситуација у нашој локалној заједници задовољавајућа. Свакодневно се јављају пацијенти са респираторним инфекцијама, којима се врши тестирање, тако да и даље имамо лица позитивних на вирус корона, али је прилив истих доста мањи. Имамо одређени број пацијената који су хоспитализовани у Болницу „Србија“, њихово стање је стабилно, али је и тај број мањи у односу на претходни период – додала је Станарева.

У соколачком Дому здравља континуирано тече имунизација против вируса корона, уз све расположиве вакцине, а од прошлог мјесеца је започела и вакцинација заинтересованих лица трећом или бустер дозом.

Станарева је навела да је до сада близу 3.000 становника општине Соколац примило двије дозе вакцине против вируса Ковид -19.

Она је истакла да се неометано врши вакцинација против сезонског грипа и додала да је обезбијеђен одређен број тих вакцина за пацијенте са посебним индикацијама.