Aкција „ Петарде нису играчке“

Одржано предавање за ученике Основне школе „ Соколац“

0
655

У оквиру акције „Петарде нису играчке“ припадници Полицијске станице Соколац,  јуче су одржали предавање за ученике Основне школе наше локалне заједнице на тему злопупотреба, неправилно руковање пиротехничким средствима те њихова незаконита набавка и продаја.

Према ријечима инспектора Полиције Павла Боровчанина, забрињавајућа је чињеница да готово половину повријеђене дјеце од стране петарди и пиротехничких средстава чине дјеца до 16 година. Нестручном употребом настају лакше и теже тјелесне повреде.

  • Апелујемо да се грађани придржавају важећих законских одредаби с циљем стварања безбједне и угодне атмосфере за прославу празника јер ће сва незаконита употреба пиротехнике и ватреног оружја бити санкционисана у складу са законом- навео је Боровчанин.

Према Закону о јавном реду и миру Републике Српске, употреба пиротехничких средстава на јавном мјесту на начин који изазива узнемиреност грађана кажњава се новчано од 300 до 900 КМ, док казна за привредно друштво и друго правно лице износи од 2.000 КМ до 6.000 КМ.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи акцију под називом „Петарде нису играчке“ која ће трајати до 15. јануара наредне године.