Роман „ Кости“ аутора Ненада Милкића, посвећен Србима страдалим у протеклом рату, који је добио годишњу награду Удружења књижевника Републике Српске, промовисана је 14. децембра у Народној библиотеци у Сокоцу. Књига представља први дио четвокњижја „ Погром“.

Према ријечима Милкић, који долази из Србије, роман је представљен публици на годишњицу када је изашао из штампе, те је писац нашао симболику у овом датуму познатом по потписивању Дејтонског споразума 1995. године. С друге стране Дрине, мало се говори Сарајеву и страдању српског народа у период од 1992. до 1996.године. Мало људи зна да је страдало више од 8.000 Срба, а  да је око 150.000 протјерано.

  • Због сећања на те људе, на те делове града, због сећања на све те наше саплеменике који нису успели да изађу и остали су у тим логорима, подрумима, којих је било више од 120, књига је почела сама да се пише. У плану је да се уради и сценарио по роману, који је послат у Русију како би се превео на руски језик, што мене као русофила јако радује – рекао је он.

Писац је навео да је цијела књига заснована на истинитим догађајима, исповијестима и стварним ликовима, с тим да су промијењена само имена како би се заштитио идентитет жртава и људи који су преживјели логоре.

  •  Ма колико се базира на ратној тематици, ова књига је антиратна, показује шта доноси рат, колико страдања и кроз књигу желим да изразим жељу да се такве ствари више никада, никоме не понове – навео је Милкић те додао да се приче искључиво заснивају на исповјестима људи, тако да свака ријеч односи дио његове душе.

Зато роман „Кости“ није само обично свједочанство. Он представља наук генерацијама које долазе, али прије свега пружа отпор забораву, тој хроничној српској болести, коју ово дјело исцјељује и ублажава.