Мајкл Марфи и званично нови амбасадор САД у БиХ

0
570

Мајкл Марфи званично је именован за новог америчког амбасадора у Босни и Херцеговини, пошто је Сенат потврдио његову номинацију.

Предсједник САД Џозеф Бајден номиновао је Марфија у јулу за новог амбасадора у БиХ, а након што је прошао сва саслушања мјесецима је чекао зелено свјетло Сената, пошто су бројне потврде нових амбасадора широм свијета блокирали републикански сенатори Тед Круз и Марко Рубио.

Марфи је на саслушању пред Спољно-политичким одбором Сената истакао шест кључних циљева за Босну и Херцеговину, а први је помоћ БиХ у стицању статуса кандидата за чланство у ЕУ, преноси klix.ba.

Као остале приоритете је навео рад на реформама владавине права, посебно у борби против корупције, рад на расту трговине са САД, супротстављање тежњама Кине и Русије које, како је наведено, “поткопавају” БиХ, рад на помирењу међу становништвом и на томе да БиХ буде сигурна земља за Американце који тамо живе и раде.

Марфи је обећао имплементацију Дејтонског мировног споразума осигурање територијалног интегритета Босне и Херцеговине.

Марфи тренутно ради као замјеник помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања и има дипломатски чин министра савјетника.

Прије него што је отишао на Косово и Метохију 2009. године, гдје је био замјеник шефа мисије у амбасади у Приштини, у Сарајеву је три године радио као политички савјетник у америчкој амбасади.