Зашто је кафа све скупља и колико дуго ће то бити случај

0
4684

У Свјетском економском форуму (WEF) су образложили зашто је кафа све скупља и колико дуго би то могло још трајати.

Велепродајне цијене Арабика кафе ове године су се удвостручиле. Ова сорта кафе чини 60 odstoо од укупног свјетског тржишта кафе. Скупља је и мање квалитетна Робуста кафа, сорта која се користи у производњи инстант кафе. Њена цијена је највиша у посљедњих 10 година.

Неколико је разлога зашто је кафа поскупила. Током пандемија коронавируса десила се несташица контејнера за бродски превоз роба. Тиме је успорена трговина кафом.

У Бразилу, који је највећи свјетски узгајивач Арабика кафе, десили су се мразеви и суше на пољима на којима се кафа узгаја. Етиопији, која је такође велики узгајивач Арабике, пријети грађански рат. У Вијетнаму, који је лидер у узгоју Робуста кафе, се повећава број заражених коронавирусом, што се одражава на производњу.

Поскупљење велепродајне цијене кафе не значи да ће она одмах поскупити у малопродаји. Међутим, произвођачи овог напитка се суочавају са сличним проблемима као и произвођачи хране.

Осим тога, сировине и енергија потребни за производњу су скупљи. Стручњаци очекују да ће се раст цијена кафе наставити најкасније до 2023, преноси klix.ba