Кулинарске мајсторије – лава колач

Објављено у Соколачким новинама- број 265.

0
53

Лава колач је десерт ком ријетко ко може да одоли, а настао је као спој француског суфлеа и чоколадног колача. Први чоколадни суфлеи служени су само у најексклузивнијим ресторанима, јер се сматрало да су изузетно компликовани за прављење. Творац лава колача, амерички кувар француског поријекла Жан Жорж Фонгерихтен тврдио је да је сасвим случајно направио овај колач 1987. године. Наиме, он је правио лагани чоколадни суфле, који је прерано извадио из рерне, због чега је његова унутрашњост остала непечена. И тако је колач, који није успио, заправо постао свјетски популарна посластица.

Лава колач се пече у ватросталним посудама из којих се, када је готов, наопако извади па зареже како би чоколада исцурила. Ако немате ватросталне посуде, за печење овог десерта могу послужити и калупи за мафине. Суфле је савршена чоколадна посластица – споља сочан бисквит, а унутра топла чоколада, због које је посластица и добила име лава колач. Најбоље у вези овог колача је то што се он прави брзо и са мало састојака.

Чоколадни суфле са кикирики путером

Потребно је:

200 г тамне чоколаде

100 г маслаца

2 јајета

2 жуманца

110 г шећера

35 г брашна

4 кафене кашике путера од кикирикија

Припрема:

Рерну загријати на 200 степени. Исјецкан маслац и чоколаду растопити на тихој ватри. Јаја, жуманца и шећер добро измутити, затим додати истопљену чоколаду, маслац и брашно, па све мутити док се не сједини.

            Маслацем намашћене модле за суфле (њих 4) или шољице од 250 мл напунити смјесом до 3/4, па у сваку у средину додати по кашику путера од кикирикија. Модле ставити у тепсију и пећи 16 до 18 минута.

Уколико не волите путер од кикирикија умјесто њега можете користити карамел, коцкице бијеле чоколаде или џем. Служити одмах печене тако што ћете ножем прећи између модле и тортице па је окренути на тањир. Готов суфле можете украсити топљеном чоколадом, шлагом, сладоледом или бобичастим воћем.