Спорт и физичка активност имају важну улогу у свим подручјима људског живота. То добро зна и кроз свој примјер показује Сокочанин, са адресом у Бањој Луци, Душко Марић, дипломирани тренер у спорту. Овај велики спортски ентузијаста је 2. октобра показао да бициклизам као рекреација нема ограничења, прешавши завидну бициклистичку дионицу дугу 235 километара.

  • Већ дуже вријеме наступам на бреветима, бициклистичким вожњама преко 200 км, и одавно сам имао жељу да се упутим према Сокоцу. Вожња од Бање Луке до Сокоца, дуга 235 км, трајала je око 12 и по сати са паузама за одмор и окрепу, и морам признати да је било напорно, нарочито преко Романије. За бициклизам је битна физичка снага, али сматрам да је ментални склоп пресудан у овом спорту, јер је потребно изаћи из зоне комфора, тестирати и помијерити границе. Вожња бициклом постаје све популарнија активност у рекреативном тренингу а веома је добар начин да одржавамо тијело и дух здравим и у форми.   

Душко је у спорту 24 сата. Каже да води такав стил живота и увијек нађе времена за нове спортске активности.

  • Пуно радно вријеме радим у теретани у Бањој Луци, већ пет година радим као кондициони тренер у УОК „Banja Luka Volley“ који се такмичи у Премијер лиги БиХ и постиже јако добре резултате, али сваки дан нађем времена и за своје тренинге. Учествујем у trail тркама, брдском трчању које је постало изузетно популарно у посљедње вријеме, трчим полумаратоне, бавим се бициклизмом. У суштини, то је нешто што волим, што ме испуњава, сав сам у спорту и уживам у томе. Колико год другима све то изгледало превише напорно или физички захтјевно, спорт је мој извор мотивације и енергије.    

  • Хипокинезија, болест недостатка кретања је најучесталије обољење данас. Можемо је примијетити код свих узрасних категорија, а посебно код млађих. Једноставно данас је стил живота такав да нам је све олакшано, људи много времена проводе у сједећем положају и то доноси здравствене проблеме и деформитете. Дјеца су у критичној категорији јер вријеме проводе уз мобилне телефоне, таблете и рачунаре. Зато се јако рано јављају деформитети кичме, а заступљена је и претилост дјеце са тенденцијама за озбиљније здравствене проблеме, па родитељи треба да утичу на дјецу и да их мотивишу, мада сви треба да поведемо рачуна о томе. Радује ме да је општа свијест о физичкој активности у посљедње вријеме почела да јача, па се људи почињу бавити рекреативним спортским активностима.

Физичка активност је данас изузетно важна и за дјецу па родитељи од најранијих узраста дјецу укључују у спортове. Душко сматра да је при одабиру спорта изузетно важно уважити жеље дјетета.

  •  Сматрам да дјеца до десете године треба да се баве базичним спортовима попут атлетике, пливања и гимнастике јер су то спортови који развијају све моторичке способности али доприносе и психичком развоју. Треба, наравно, пратити жеље дјетета и усмјеравати га уз консултације са тренерима и одговорним лицима у изабраном спорту. Треба имати разумијевања и уколико дијете не жели да се бави спортом, јер неке особе имају афинитете и таленте за неке друге ствари, а уколико им је потребна физичка активност, она се може надокнадити кроз шетње, вожњу бицикла и слично.

Душко је прије десет година отишао у Бању Луку на студије, тамо се запослио и оженио, али Соколац и даље носи у срцу и радо му се враћа. И не враћа му се сам. Ове године је у своје родно мјесто довео и одбојкашки клуб на припреме и каже да му је јако пријало што им се свидио Соколац, а нарочито што су се колеге из клуба одушевиле људима, његовим суграђанима.

У популаризацији спорта и рекреативне физичке активности велики значај имају спортски ентузијасти који презентују оно што раде и на тај начин мотивишу људе око себе, нарочито омладину, да се покрене и укључи у неку врсту активности. Зато морамо дати више простора и значаја за спортске ентузијасте, попут Душка, који несебично служе друштву, како би се кроз спорт градили млади људи који ће постати понос данашњег друштва.