Начелник општине Соколац Милован Бјелица подржао је акцију Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Петарде нису играчке“ и апеловао на грађане да се придржавају важећих законских одредаба како би предстојећи празници били прослављени у мирном и безбједном окружењу.

  • У медијима су сваке године присутне вијести о несрећама, а посљедња у низу је вијест да је четранаестогодишња дјевојчица из Јагодине задобила тешке тјелесне повреде усљед коришћења пиротехничких средстава и остала без шаке. То су трајне посљедице по живот зарад мало нечега што није ни забавно – навео је Бјелица у писаној изјави.

Он је упозорио да пуцање петарди оставља посљедице и по особе са аутизмом, што многи видео снимци потврђују.

  • Апелујем на суграђане да не излажу себе повредама и животу са хендикепом, да послушају родитеље, наставнике и професоре, те да поштују закон и прописе. Такође апелујем на оне који неовлаштено, али и овлаштено продају пиротехничка средства, да то не чине, посебно не дјеци – истакао је Бјелица.

Припадници Полицијске станице Соколац већ су одржали предавања за ученике основне школе у Сокоцу о посљедицама које могу настати усљед нестручног руковања пиротехничким средствима.

  • Подизањем свијести код најмлађих суграђана свима нам је циљ да дјелујемо превентивно и да спријечимо нежељене посљедице – рекао је начелник соколачке општине.