Агенција за статистику не размишља о попису

0
59

Досадашње припреме за нови попис становништва у БиХ не уливају превише наде да ће тај посао бити обављен у вријеме за када је планиран, 2023. године.

У прилог томе говори најновији документ Агенције за статистику БиХ, која је кровна институција за питање пописа становништва, у тијесној сарадњи са ентитетским заводима.

О попису становништва и радњама које претходе том важном послу за све у свијету у извјештају о раду Агенције за статистику за 2020, који је упућен у фазу консултација, готово да нема ни слова, осим у дијелу који се односи на планиране законе. Ту је истакнуто да у БиХ још нема закона о попису, те да тај акт још није стигао ни до министара ни посланика у Сарајеву.

За демографа Стеву Пашалића, који је активно учествовао у припремама и самом попису 2013, то није ништа ново, ако се погледа стање у којем је земља и проблеми који су пратили и испратили посљедње пребројавање.

– Рокови се ближе, могуће је стићи, али морамо имати у виду и да је наредна година изборна. Нисам оптимиста, али знам да нам не треба попис као 2013. И ако буде усвојен добар закон, питање је каква ће бити пракса и жеље на терену. Нетачни подаци нам нису потребни, ма коме одговарали – закључио је Пашалић.

 У БиХ је прича о новом попису, оквирно планираном за 2023, отворена још прошле године, али је у старту било јасно да ће се поново догодити трка с временом и проблемима јер су пробијени већ први дати рокови.

У Представничком дому Парламента БиХ је, наиме, почетком ове године усвојена иницијатива којом је обавезан Савјет министара да у року од 90 дана у парламентарну процедуру упути приједлог закона о попису како би се попис могао обавити најкасније до 2023. Захтјев је усвојен гласовима углавном бошњачких посланика, док су посланици из Српске и ХДЗ-а били против или уздржани. Из СНСД-а је тада поручено да нису против закона, али да то треба да буде посљедња ствар у низу које треба направити како би попис био обављен како треба, а резултати били прихваћени.

У Агенцији за статистику БиХ су потврдили раније за “Глас” да су добили задатак да покрену активности на припреми закона, да је формирана радна група за израду текста коју сачињавају представници све три статистичке институције у БиХ. Не износећи пуно детаља о дотадашњим активностима, само су навели да је попис државни пројекат у којем је улога статистичких институција стручне и техничке природе.

Коначну потврду за улазак у поступак припреме новог пописа даје Савјет министара БиХ, а вријеме спровођења пописа, буџет и основне смјернице за методологију рада на попису и начину прикупљања података треба да буду дефинисани новим законом.

Пољопривреда

У Републичком заводу за статистику недавно су за “Глас Српске” потврдили да би, према тадашњим плановима, попис пољопривреде требало да буде у јесен 2023, а током 2022. године пилот истраживање. У најновијем пресјеку из Агенције за статистику БиХ су подсјетили да су директори статистичких институција у јуну 2020. године донијели одлуку да тај попис буде 2023, методом “од врата до врата” у свим домаћинствима руралних подручја.