Тренутно стање безбједности на подручју општине Соколац је на задовољавајућем нивоу, закључак је данашњег састанка Форума за безбједност општине, који је одржан у кабинету начелника. У сусрет предстојећим празницима, чланови Форума упутили су грађанима апел да не употребљавају пиротехничка средства и ватрено оружје, како би све протекло у најбољем реду и миру. Начелник општине Милован Бјелица истакао је да је разговарано и о превентивним мјерама које ће бити предузете у предстојећим данима.

  • Посебно смо се осврнули на превентивну кампању Министарства унутрашњих послова „Петарде нису играчке“. Општина је дала пуну подршку Полицијској станици Соколац у току провођења поменуте кампање, а већ су одржана едукативна предавања ученицима како би их припадници полиције подсјетили на опасности и посљедице које могу изазвати пиротехничка средства. Осим полиције, веома важан фактор су школе. Још једном подсјећамо на немили догађај из окружења који се недавно десио, када је дјевојчици озбиљно повријеђена шака управо због петарде. Такође, позивамо становништво које посједује легално оружје, да се уздрже њихове употребе током празника како не би дошло до нежељених ефеката – изјавио је Бјелица.

Он је, овом приликом, суграђанима упутио честитке поводом божићних и новогодишњих празника, пожељевши им да их прославе у здрављу, љубави и благостању.

У циљу безбједних прослава празника и овај пут превентивно се брину припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Командир Полицијске станице Соколац Радован Шаренац подсјетио је на превентивне кампање које су у току и на мјере које ће бити предузете у случају њиховог кршења.

  • Од 15. децембра на снази је акција под називом „Петарде нису играчке“, која се спроводи с циљем превентивног дјеловања полицијских службеника на незакониту употребу пиротехничких средстава и на санкционисање свих лица која мимо Закона продају и/или употребљавају пиротехничка средства. У складу са Законом о јавном реду и миру, сва лица која буду кршила исти, биће санкционисана. Казне су предвиђене Законом, тако да за физичка лица која незаконито употребљавају пиротехничка средства новчане казне износе између 300 и 900 КМ, за предузећа и друга правна лица од 2.000 до 6.000 марака, а одговорно лице у правном лицу сносиће казну у износу од 400 до 1.000 КМ. На снази је и кампања „Буди опрезан, оружје није играчка“ те припадници МУП-а предузимају све законом предвиђене мјере и радње у циљу спречавања незаконите употребе и кориштења ватреног оружја. Санкције за незакониту употребу легалног ватреног оружја предвиђена је Законом о јавном реду и миру, а подразумијева изрицање новчаних казни у износу од 400 до 1.200 односно од 500 до 1.500 КМ, уз обавезну заштитну мјеру одузимање ветреног оружја – појаснио је Шаренац.

Састанку Форума за безбједност, осим начелника Милована Бјелице и представника локалне управе, присуствовали су: представници Полицијске станице Соколац, Комуналне полиције, Ватрогасне јединице Соколац, Општинског штаба Цивилне заштите Соколац, основне и средње школе. Форум за безбједност је институција конститусана на нивоу локалне заједнице, која има за циљ да полицијски органи заједно са другим институцијама и организацијама локалне заједнице раде на детектовању, рјешавању и превенцији безбједносних проблема.