У Народној библиотеци у Сокоцу синоћ је организована промоција књиге „Сокаком до успомена“ аутора Ковиљке Гавриловић са Пала, која је добитник овогодишњег „Пегаза“, награде Књижевне омладине Србије.

Ауторка наглашава да пише већ дужи низ година и да је објављена књига сачињена збирка кратких прича у којима су сви ликови и догађаји стварни, а највише провејава лик жене као жртве предрасуда.

  • Из аутентичних прича мојих родитеља и остале ближе родбине, настала је ова збирка. Додала сам само мали књижевни украс, али све оно што пише се заиста и догодило свим тим људима. Једноставно, прича о жени у разним животним ситуацијама. Жеља ми је да направим једну поему о жени мајци, жени страдалнику, јер и сама потичем из једне такве породице – навела је Гавриловићева.

Каже да не постоје ријечи којима би могла описати осјећај приликом додјеле награде „Пегаз“, која јој је уручена у Руском дому у Београду на свечаности поводом јубилеја 50 година постојања Књижевне омладине Србије.

  • Велики сам љубитељ Русије у коју сам имала прилику отићи и тако испунити свој велики сан, о чему сам и писала у својој књизи. Стајати поред Матије Бећковића и дивити се човјеку који има 81 годину, а толико снаге у свакој изговореној ријечи, за мене је нешто посебно – истакла је она.

За ауторку је ово првенац, али узимајући у обзир позитивне критике које добија, као и поменуту награду, наставиће да пише и вјерује да ће бити још таквих признања.

  • Већ имам довољно материјала, једино је дилема да ли да се штампа допунско издање ове књиге, јер приче иду уз њу, или ће ипак бити нова са другим називом. Осим тога, пробала сам се у пјесништву а у припреми је и један роман. Ускоро ће изаћи конкурс Књижевне омладине Србије под називом „Раскршћа“, на који ћу конкурисати а у средишту романа је наравно опет жена – најавила је Гавриловићева.

Верица Секирарски, главни и одговорни уредник Издавачке куће Књижевна омладина Србије казала је да су то приче из живота самог аутора, али и особа из њеног окружења.

  • Њихове судбине и невоље кроз које су их носили вјетрови живота различитог интензитета, од лахора и повјетарца до урагана и правих олујних налета. Кроз многе приче провлаче се нити туге, губитака, тешког живота, мноштва предрасуда и неправди, али је присутан и хумористички приступ, тек толико да скине копрену таме са лица читаоца и измами му осмијех – навела је Секирарски у рецензији.

У књизи „Сокаком до успомена“, свака прича је питка, са различитим окусом, од опорог и горког до оног најслађег.