Одборници скупштинске већине окупљене око СНСД-а, и данас су на деветој редовној Сједници Скупштине општине Соколац, остали уздржани по питању Нацрта буџета Општине Соколац за 2022.годину у износу од 9.977.432 КМ који је за 365.000 мањи у односу на прошли пут.

Према ријечима предсједника СО Соколац Сретка Марјановића, ово је посљедња скупштина у овој календарској години на којој скупштинска већина није подржала Нацрт Буџета из разлога што је у међувремену дошло до конструктивних састанака на којима су приједлози били једногласно усвојени, док је код саме израде дошло до измјена.

  • Привремено финансирање ступа на снагу од првог јануара наредне године. Текуће обавезе се могу наставити исплаћивати и сигурна је подјела личних доходака, само се средства за инвестиције обустављају. У првом тромјесјечју, сама ситуација ће нам дати реалнију слику како би ово питање било ријешено у наредном периоду – навео је Марјановић.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић је рекао да је након прошле сједнице дошло до конструктивног састанка представника клубова одбора, општинске администрације из сектора за буџет и финансије  са начелником Бјелицом.

  • На састанку смо анализирали ставке прихода и донијели закључак колико се може реално планирати у односу на текућу годину. Начелнику смо оставили простора да дође до додатних средстава. Након састанка приједлог је упућен уз пуну подршку људи из општинске администрације, клубова одборника опозиције, јер је наша обавеза била да планирамо приходовну страну како би начелник ријешио питање расхода. Иако смо у потпуности испоштовали начелника, што није случај друге стране, морали смо остати уздржани. Такође, тражили смо да се ова тачка Нацрта буџета повуче са Дневног реда, јер пословнички, наредна три мјесеца не можемо враћати Буџет на разматрање, како би у наредном периоду покушали опет неки вид договора, али нисмо наишли на разумијевање, тако да се Нацрт буџета нашао на расправи, те исти није усвојен – навео је он.

Како је начелник Милован Бјелица рекао новинарима, на Дневном реду се по други пут нашла тачка Нацрта буџета општине за наредну годину.

  • Као предлагач буџета, знам одакле се средства могу обезбиједити, тако да нисам без основа дао приједлог за Нацрт који је прослијеђен и прихваћен од стране Министарства финансија РС, уз одређене препоруке које су у потпуности испоштоване. По аутоматизму, Одлука о привременом финансирању ступа на снагу, тако да се надам да ћемо у наредна три мјесеца имати времена да, ако буде воље, опет ставимо ову тачку на Дневни ред – истакао је начелник.

На данашњој сједници усвојена је Одлука о утврђивању уписног подручја Основне школе „Соколац“, те Приједлог одлуке о висини пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју Општине Соколац за 2022. годину уз усвојени Амандман на члан 4. Став 2. да пореска стопа за опорезивање непокретности, у којима се обавља производна дјелатност, износи 0,07% умјесто досадашњих 0,10%, што је предложио одборник СДС-а у СО Соколац Миодраг Дупљанин.

Одборници свих партија су једногласно усвојили иницијативу коалиционих партнера који чине скупштинску већину, да се поводом Дана Републике Српске – 9. јануара постави ЛЕД-расвјета у бојама заставе Републике Српске на Тргу испред зграде Општине, поред Централног спомен-обиљежја погинулим борцима, која ће бити финансирана од стране донатора.