У Републици Српској нерадни дани су, у складу са Законом о празницима, Законом о Дану Републике Српске и Одлуком о начину обиљежавања и празновања Дана Републике Српске 1, 2, 3. и 9. јануар.

Из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске саопштено је да се субота, недјеља и понедјељак, 1, 2. и 3. јануар, празнују за Нову годину, а 9. јануар је Дан Републике.

На Дан Републике Српске не раде републички органи и организације,органи јединица локалне самоуправе, привредна друштва, установе и друге организације као и лица која професионално обављају услужно-предузетничке дјелатности.

У саопштењу се наводи да се у четвртак, 6. јануара, празнује Бадњи дан, а да се у петак, 7. јануара обиљежава православни Божић.

У ове дане вјерници православне вјероисповијести имају право на плаћени изостанак са радног мјеста.

Влада Републике Српске донијела је закључак да понедјељак, 10. јануар, и петак, 14. јануар, Нову годину по јулијанском календару, прогласи нерадним данима.

У те дане неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе јавна предузећа и установе. Руководиоци наведених органа су обавезни да у току календарске године организују рад због остваривања пуног годишњег фонда радних дана, наводи се у саопштењу.