ПОЛЕДИЦА У ВИШИМ ПРЕДЈЕЛИМА, МАГЛА ДУЖ РИЈЕКА

0
79

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ јутрос се саобраћа по влажним коловозима, а због ниске температуре могућа је поледица у вишим предјелима преко превоја, мостова и на прилазима тунелима, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске.

Опрез је потребан и на дионицама које воде кроз усјеке и поред камених косина гдје су могући одрони, а у котлинама и дуж ријечних токова мјестимично је смањена видљивост због магле.

У ФБиХ магла смањује видљивост на путним правцима Коњиц-Јабланица-Прозор, Добој-Тузла, Кључ-Сански Мост-Приједор, Витез-Травник, као и на путевима на подручју Сарајева, Кисељака и Бугојна.

Због активираног клизишта, саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи /на самој линији разграничења/, као и на путу Бистрица-Подграб одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Од данас, због радова у тунелу „Чељиговићи“ биће измијењен режим саобраћаја на дионици магистралног пута Лапишница-Љубогошта. Планирано је да радови трају до 31. јанауара, па из АМС возаче моле да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Радови се изводе на магистралним путевима Ламовита-Ивањска, на подручју Дервенте гдје се гради кружни ток, Бањалука-Стари Мајдан, Руданка-Добој, Козарска Дубица-Драксенић-Јасеновац, Градишка-Нова Топола, Котор Варош-Ободник и у тунелу Угар на дионици Црна Ријека-граница Српске и ФБиХ, а отежан је саобраћај због одрона на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље.

Измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу на дионици Бањалука-Стари Мајдан 2 због извођења радова.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-Гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Дионицама којима се креће превоз вангабаритног терета треба возити опрезније и поштовати упутства овлаштених особа из пратње.

Из АМС-а напомињу да је због празника забрањен превоз експлозивних материја у друмском саобраћају на територији Републике Српске, осим за превоз пиротехничких средстава за извођење најављених ватромета.

Забрана је на снази до поноћи, те од 6. јануара у 12.00 часова до 7. јануара у поноћ.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на магистралном путу дионица Клашнице 2 – Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса премашује 16 тона.

У ФБиХ се, због радова у тунелу Црнаја на путу Коњиц-Јабланица, саобраћа наизмјенично једном траком, док се ноћу саобраћај обуставља. Исти режим у одвијању саобраћаја је и на магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф у тунелу Скела.

Успорено, због радова, саобраћа се на путним правцима Олово-Кладањ /Оловске Луке/, Јабланица-Мостар /Комадиново врело до моста Бегића и Беговића/, Добој-Грачаница /у Клокотници/, Груде-Љубушки /на излазу из Груда/ и Столац-Хутово /у мјесту Церовица/.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Из АМС напомињу да је гранични прелаз Козарска Дубица отворен за међународни путнички саобраћај.