Десет најбогатијих људи на свијету заједно су увећали лично богатство за 402,17 милијарди долара у 2021. години, према „Блумберговом индексу милијардера“.

Највише је зарадио главни извршни директор „Тесле“ Илон Маск, који је прошле године постао најбогатији човјек на планети, при чему је на кратко његова нето вриједност надмашила 300 милијарди долара. Крај 2021. дочекао је с богатством од 277 милијарди долара, већим за 121 милијарду у односу на претходну годину, преноси CNBC.

Расту Масковог богатства највише је допринио скок цијене акција „Тесле“ од око 60 одсто током минуле године, када је компанија први пут у својој историји достигла тржишну капитализацију од 1.000 милијарди долара у октобру.

Власник космичке компаније Блу Ориџин и оснивач „Амазона“, Џеф Безос, бивши свјетски број 1. по личном богатству, није ни приближно повећао свој конто као Маск, али се задржао на другом мјесту „Блумбергове“ листе милијардера.

Он је из 2021. године изашао с нето имовином од 195 милијарди долара, за пет милијарди долара већом него што је у њу ушао.

Бернар Арно, генерални директор конгломерата луксузне робе ЛВМХ, који поседује брендове као што су Луј Витон, Кристијан Диор и Живанши, зарадио је лани 61 милијарду долара, чиме је његово нето богатсво достигло 176 милијарди. Овај 72-годишњак је истовремено најбогатији Европљанин.

Иако је у посљедњих пар деценија поклонио неколико десетина милијарди долара, богатство Била Гејтса, суоснивача Мајрософта, наставља да расте, дијелом захваљујући снажном расту акција те технолошке компаније у којој и даље посједује око један одосто власничког удјела. Он је прошле године постао богатији за седам милијарди долара, тако да сада располаже имовином од укупно 139 милијарди долара.

На позицији број пет је суоснивач Гугла, Лари Пејџ, који је на почетку 2021. био „тежак“ 82,6 милијарди долара, а крај године је дочекао с нето богатством од 130 милијарди долара, увећаним за 47 милијарди долара.

Богатство јединог члана на листи 10 најбогатијих људи света који је млађи од 40 година, Марк Закерберг, који држи 13-одстотни власнички удео у Мети, матичној компанији Фејсбука и Инстаграма, порасло је прошле године за 24 милијарде долара на 128 милијарди.

Сергеј Брин, други суоснивач Гугла, такође је забележио значајан раст вредности нето богатства током протекле године прешавши први пут границу од 100 милијарди долара. Он је за годину дана инкасирао додатних 45 милијарди долара и сада вреди 125 милијарди долара.

Бивши главни извршни директор Мајкрософта и власник НБА кошаркашког тима Лос Анђелес Клиперса, Стив Балмер, богатији је на крају 2021. године за 41 милијарду долара него што је био на почетку године. Његово нето богатство се процењује на 122 милијарде долара.

Предсједник и оснивач Оракла, Лари Елисон, ушао је прошле године у елитни клуб богаташа „100 милијарди $“, додајући још 29 милијарди долара својој нето имовини која према последњим поодацима износи 109 милијарди долара.

Ранг листу 10 водећих свјетских богаташа закључује 91-годишњи извршни директор Беркшире Хатавеја, Ворен Бафет, са нето вриједношћу од 109 милијарди долара, већом за 21 милијарду у односу на почетак 2021. године. Овај времешни бизнисмен из Омахе је прошле године открио да је „на пола пута“ ка испуњењу свог циља према којем ће у добротворне сврхе поклонити огромну већину свог богатства.