Програм прославе Дана Републике Српске, кога је данас објавио Кабинет предсједника Српске трајаће три дана и званично почиње у суботу, 8. јануара, у десет часова у Бањалуци.

-Свечана академија поводом Дана Републике Српске биће одржана у суботу, 8. јануара у Бањалуци, док ће свечани дефиле бити уприличен у недјељу 9. јануара – саопштено је из Кабинета предсједника Српске.

Тада ће на гробљу Свети Пантелија бити положени вијенци на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске. Потом ће у 11 часова бити положени вијенци на Тргу палих бораца НОР, на платоу испред хотела „Босна”.

У 12 часова је, према Програму, предвиђено полагање вијенаца на Спомен костурници на Градском гробљу, а том приликом биће положено цвијеће и на гробници дванаест бањалучких беба, такође на Градском гробљу.

У Сокоцу, ће истог дана,  у 10 часова, делегација Републике Српске положити вијенац на српском војничком спомен – гробљу Мали Зејтинлик, док ће у Модричи делегација положити вијенац на спомен-обиљежје бившег предсједника Републике Српске, др Милана Јелића.

У Бањалуци ће, 8. јануара у 12 часова, делегација Кабинета предсједника Републике положити цвијеће на Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака на платоу испред Музеја савремене умјетности РС.

У 15 часова у Банском двору – Културном центру биће одржана додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима, а у 18 часова, у Спортској дворани „Борик“ у Бањалуци, биће одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске и тиме се завршавају догађаји за 8. јануар.

У недјељу, 9. јануара у подне у Бањалуци ће се одржати свечани дефиле, а у 19 часова велики ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП Републике Српске, на платоу испред Палате Републике у Бањалуци.

Пошле године због пандемије вируса корона није био организован свечани дефиле, али зато ће ове године у дефилеу бити чак 3.000 учесника.

За 19 часова и 30 минута најављен је велики концерт у Источном Сарајеву.

Трећег дана обиљежавања, у понедјељак, Дан Републике Српске биће обиљежен у 11 часова и 30 минута у Брчко Дистрикту БиХ, полагањем вијенаца на Споменик српским браниоцима Брчког. У 12 часова и 15 минута планирана је свечана академија.

– Изложбом „Вјечити Дучић“, у сарадњи са Музејом Херцеговине и Народном библиотеком из Требиња, Галерија АНУРС обиљежава Дан Републике и започиње своје излагачке активности за 2022. годину. Отварање изложбе је предвиђено 20. децембра 2021. године – саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.