Бадњи дан је један од дана када је најстрожије забрањено јести мрсну храну.
Овог правила придржавају се чак и они који никада не посте, али се углавном окрећу страндардним јелима – риби, кромпир салати и пребранцу.
Предлажемо вам изврсну трпезу коју можете да послужите за Бадњи дан, било да постите на води или на уљу!
Предјело: посни ролат
Састојци: 1.200 г кромпира, 400 г крекера, 250 г посног мајонеза, со, 3 чена белог лука.
Кромпир огулите и скувајте са белим луком. Воду оставите јер у њој можете одмах да скувате шећерац (5 минута) и када и њега извадите из воде у истој скувајте и спанаћ (5 минута). Бели лук извадите јер нам је послужио само за благу арому. Врео кромпир изгњечите као за пире и оставите да се смлачи. Додајте млевене крекере, мајонез и све руком добро сједините. Добије се око 1500 г теста, тако да за 3 ролата је потребно око 500 г.
Главно јело: Хрскави шаран са кромпир салатом
Састојци: 700 гр очишћеног и исеченог шарана; со; алева паприка; 4 кашике пшеничног брашна; 4 кашике кукурузног брашна; уље; кромпир.
За прженог шарана потребно је: 700 гр очишћеног и исеченог шарана; со; алева паприка; 4 кашике пшеничног брашна; 4 кашике кукурузног брашна; уље.
Припрема: Рибу добро посолити. На пек папир ставити и кукурузно и пшенично брашно и алеву паприку и добро измешати. Рибу ставити у брашно и добро је уваљати па истрести од вишка брашна. Пржити у врелом уљу. Вадити на папирне салвете како би се оцедила масноћа.
За кромпир салату потребно је: 500 гр кромпира; со; бибер; уље; јабуково сирће; першунов лист.
Припрема: Кромпир скувати у љусци очистити и исећи. Посолити додати сирће, уље, бибер, першун и све измешати. Служити уз рибу као прилог.
Десерт: Карамел торта без печења
Састојци: 260 гр посног кекса; 200 гр посног маргарина; 3 пудинга од карамела; 600 гр банана; 600 мл сока од брескве; 200 гр шећера; 50 гр прах шечера.
Потребно је: 260 гр посног кекса; 200 гр посног маргарина; 3 пудинга од карамела; 600 гр банана; 600 мл сока од брескве; 200 гр шећера; 50 гр прах шечера.
Припрема: Пудинг скувати у соку, можете га по жељи засладити и оставити да се охлади уз повремено мешање. Маргарин измутити пенасто са прах шећером. Кад се пудинг сасвим охлади сјединити са маргарином.
Додавати у маргарин кашику по кашику пудинга и мутити миксером. Кекс потопати у врућ сок и редјати на послужавник. Одозго ставити мало креме изравнати, па сечене банане поређајте а тим затим крем и све док не потрошите материјал.
Украсите по жељи!