У оквиру обиљежавања Дана Републике Српске која ове године пуни тридесет година постојања, данас су положени вијенци и цвијеће на Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, уз поруку да славимо, чувамо Српску и поштујемо оне који су дали за њу своје животе.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић навео је новинарима да је на овом мјесту сахрањено близу 1.000 сабораца од укупно 23.000 који су положили живот за одбрану отаџбине.

  • Република Српска је сигурно једини административни оквир на овим просторима у којем Срби могу да искажу своју политичку вољу, да изразе своје националне и вјерске осјећаје, да могу сачувати своју културу, традицију, језик и писмо и то траје већ тридесет година. Никада дуже у српској историји на овим просторима, од најезде Турака, Срби нису имали такав политички оквир који им је омогућио слободу, изузев Краљевине Југославије, која је на жалост трајала од 1918. до 1941. године. У бившој Југославији, послије Другог свјетског рата, Срби су дијелећи своју слободу са другим народима због лажног братства и јединства били онемогућени да у потпуности искажу своје вјерске и националне осјећаје и изразе своју политичку вољу, што у Републици Српској могу – констатовао је министар Милуновић.

 

Изасланик предсједника Републике Српске Недељко Ћорић истакао је да је „Мали Зејтинлик“ свето и завјетно мјесто на којем су сахрањени борци страдали за слободу и одбрану Српске.

  • Борци који су дали и уградили животе за нашу Републику Српску оставили су завјет генерацијама које долазе да у слободи и миру чувамо и његујемо нашу Републику. Њен правни оквир и суверенитет да одржавамо онако како је прописано Дејтонским мировним споразумом. Република Српска није творевина која је настала у рату, настала је у миру и зато ћемо је свим демократским средствима бранити и чувати. Неки покушавају да нам наметну санције, да нас уплаше, а сви ови животи који су дати за Српску имали су далеко веће посљедице од санкција. Наше генерације су спремне да са било каквим санцијама и у било којим околностима наставимо да бранимо Републику Српску и да је сачувамо – нагласио је Ћорић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић казао је да се и данас, када се прославља 30. рођендан Српске, треба присјетити да је сваки дио Републике једанако важан и значајан, а да је „Мали Зејтинлик“ једно од најсветијих мјеста и темељ Републике Српске.

  • Овдје има велики број српских војника који су страдали за Републику Српску, сахрањени на другим мјестима, али су донесени овдје да свједоче о томе како је стварана Српска и да буду на једном мјесту, али напомињем да има још доста тако значајних мјеста на простору Српске. Са „Малог Зејтинлика“, из Сокоца и из Источног Сарајева иде порука о важности сваког дијела Републике Српске, која треба да се преноси млађим генерацијама – поручио је градоначелник Ћосић.

Предсједник општинске Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак нагласио је да је некадашње Српско, данас Источно Сарајево поднијело највећи терет током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

  • То потврђују и 969 борца сахрањена на овом светом мјесту. „Мали Зејтинлик“ нас опомиње да сви морамо истрајати на очувању Републике Српске, дати подршку њеним институцијама и то је оно што мора урадити сваки појединац – навео је Тушевљак.

Демобилисани борац Војске Републике Српске Васо Тимотија из Трнова рекао је да га свака посјета и одавање почасти саборцима на „Малом Зејтинлику“ посебно дотакне јер на овом Војничком спомен-гробљу почивају његов рођак и неколико сабораца.

  • Сарајевско-романијска регија поднијела је највећу жртву, а општина Трново у просјеку је дала највише жртава у минулом отаџбинском рату – казао је Тимотија.

Поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 30 година њеног постојања на Спомен-крст на „Малом Зејтинлику“ вијенце и цвијеће су положили изасланик Ћорић, министар Милуновић, народни посланици, српски представници у заједничким институцијама БиХ.

Цвијеће и вијенце су положиле и делегације Савеза општина и градова, те представници града Источно Сарајево и општина Соколац, Пале, Трново и Источно Ново Сарајево, као и представници организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.