Један гладни јазавац открио је највећу колекцију римских новчића икада у историји Шпаније док је трагао за храном на сјеверу земље, пише лист „Мирор“.

Истраживачи су увјерени да је један јазавац који је очајнички тражио храну довео до открића скривене ризнице са 209 римских дуката у пећини код градића Градо у региону Астурије на сјеверу Шпаније.

Археолози су поздравили ово откриће оцијенивши да је „изузетно јер су пронађени новчићи из периода од трећег до петог вијека нове ере”.

Римски новчићи су пронађени свега неколико метара од јазбине јазавца неколико мјесеци након великих сњежних олуја „Филомена“ која је донијела огромне количине снијега у неким дијеловима Шпаније и температуру од минус 10 степени Целзијусових.

Истраживачи сматрају да је снијег натјерао јазавца да копа у потрази за храном у близини своје јазбине и да је тако умјесто хране пронашао скривени трезор са римским новчићима искованим у Константинопољу и Солуну, рекао је археолог Алфонсо Фањул Пераза за шпански дневник „Ел Паис“, преноси лондонски „Гардијан“.

Већина пронађених кованица направљена је од бакра и бронзе, а вјерује се да је највећи новчић тежак више од осам грама са око четири одсто сребра, искован у Лондону.

  • До данас, ово је највећа ризница римских новчића пронађена у пећини на сјеверу Шпаније – потврдили су истраживачи у недавно објављеном извјештају.