Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ прошле године, у мјесецу мају покренуло је хуманитарну акцију „За Јованово мјесто под сунцем“, у оквиру које је изграђен нови дом седамнаестогодишњем Јовану Јововићу, који болује од церебералне парализе и његовој породици. Површина куће износи 240 квадрата, састоји се од приземља и два спрата. За ову акцију прикупљена су новчана средства и грађевински материјал у донацијама укупне вриједности од око 110.000 марака. Према ријечима предсједника Удружења Дејана Елеза, велики допринос пружили су становници Сокоца и Сарајевско – романијске регије, те бројни локални привредници.

  • Наши чланови су, заједно са мајсторима даноноћно радили на изградњи куће, а осим новчаних средстава људи су нас подржали позајмљивајући машине, поклањајући материјал или у радној снази. Завршени су груби радови, кућа је укровљена и постављена је вањска столарија. До мјесеца јуна ове године требало би да комплетирамо све радове и да преселимо нашег Јована са мајком и братом у нови дом чиме бисмо, бар мало, олакшали његов живот. Досадашњи услови за ову породицу нису били нимало лаки. Жељки, Јованој мајци, требало је доста храбрости да води живот у малом стану, на петом спрату зграде без лифта – казао је Елез.

Он је подсјетио да је ова акција била превелики корак за једно младо Удружење, али да се још једном показало да хуманост и јака воља не познају границе.

  • За тешку причу ове породице сазнали смо случајно и нисмо могли да останемо имуни на Јованово здравствено стање и Жељкину жртву. Није нам много требало да се осмјелимо и покренемо хуманитарну акцију, што су наши суграђани свесрдно подржали. У име свих чланова и своје лично име, хвала им на свему – изјавио је Дејан.

Изградња куће почела је релативно касно и радило се у тешким временским условима.

  • Радови су почели 18. октобра и за нас мајсторе, није било лако. Ипак, захваљујући момцима из Удружења, посао се одвијао по плану. Има ту још доста радова, али најважнији дио је урађен. Наравно, и ми ћемо један дио радова обавити без наплаћивања, како бисмо имали удјела у овој лијепој хуманој причи – поручио је Ранко Тадић, мајстор који учествује на извођењу радова.

Јовану је по рођењу дијагностикована церебрална парализа уз више удружених болести. Његово здравствено стање захтијева надзор и здравствену његу 24 часа, што му пружа искључиво мајка Жељка, а често и млађи брат.

  • Захваљујем се свим људима, који су препознали значај ове акције и уочили наше породичне потребе. Посебну захвалност дугујем Удружењу грађана „Свети Василије Острошки“, чија је ово идеја и била. Сигурна сам да ће нам у новом дому све бити много лакше. Ово ће бити наш нови почетак живота – изјавила је Жељка Абазовић.

Удружењу је ово до сада највећа хуманитарна акција, али није једина. Претходно су помагали вишечлане породице, прикупљали новогодишње пакетиће за дјецу из руралних поручја, а њихови почеци постојања вежу се за ходочашће манастиру Острог, традиционални поход по којем је Соколац познат у протеклих 13 година. Жеља им је да прерасту у масовније и још препознатљивије Удружење, из којег ће потицати само лијепе приче. Да су на правом путу, препознала је група младића из Пала, који од данас дјелују као огранак Удружења „Свети Василије Острошки“.

  • С обзиром на то да имамо јаку жељу да помажемо људе наше општине, а нисмо били у прилици да то у ширем обиму чинимо, одлучили смо да се придружимо екипи из Сокоца. Мислим да смо много јачи када дјелујемо под „једним кровом“ и да смо на путу да будемо једно од најпознатијих Удружења у Републици Српској. Сигуран сам да је све што смо до сада учинили тек почетак – казао је Раденко Голијанин из Пала.

Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ основано је 2019. године.