Књига „Мали атлас великог свијета“, аутора Миливоја Јанковића на 103 странице јединственог садржаја и фотографија пажљиво одабраних и уклопљених по садржају, представљена је синоћ у Народној библиотеци у Сокоцу.

Како нам је рекао аутор Јанковић, то је пресјек ситних географских показатеља на једном мјесту.

  • Основна идеја писања је можда што сам некада предавао географију, те све мања заступљеност овог предмета у школама. Кренуо сам од питања: шта значи једна мала држава као што је Палау и каква је њена улога након што је повукла свој пристанак Косова као независне државе. Закључак је један, да њен глас вриједи као глас Кине, Америке или пак Русије. Књига садржи најваљније податке о планети Земљи као полазној тачки која води до највећих планина, најдужих ријека, најдубљих пећина и највећих језера у свијету – истакао је Јанковић те додао да се ускоро нада и другом издању, јер ово је тема која представља једну неисцрпну проблематику.

Озренка Ђурић Радуловић, директор Народне библиотеке „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску, која је уједно и уредник дјела је нагласила да је књига настала  из потребе за једним савременим погледом статистичких прегледа свих земаља свијета.

  • Након читања књиге и рецензија наших професора стекла сам јако лијеп утисак, јер дјело пружа читаоцу баш оно што данашњица тражи. То је лако читање, брзо давање одговора и све то на једном мјесту. Могу само да похвалим јако лијепу сарадњу са Народном библиотеком у Сокоцу,  јер то је доказ да мале средине попут наших општина могу да изњедре добра дјела и задовоље критеријуме читалачке публике – навела је Радуловићева.

Рецензент  књиге, професор географије у пензији Маринко Реновица је истакао да рукопис „Мали атлас великог свијета“ представља слободни али велики приказ Земље, свијета, и природних љепота на малом простору, који представља приручник и географски буквар за брзо проналажење основних физичко – географских, политичко- географских и демографских показатеља као јединствен фото-албум драгуља из свјетске природне баштине.

„Мали атлас великог свијета“ прва је штампана књига Миливоја Јанковића, пензионера са Сокоца који већ има припремљену за штампу монографију „Јанковићи – од Дурмитора до Романије“, те прикупљено више од 30.000 мисли, изрека, мудрости и пословица које ће се, такође, наћи у једној од његових књига.