Цијене дивљају, могућа и нова поскупљења

0
144

Ниже марже на основне животне намирнице у Републици Српској нису донијеле значајније ефекте за домаћинства, узимајући у обзир чињеницу да цијене и даље дивљају, а према процјенама упућених, њихов раст очекује се и у наредним мјесецима.

Због таласа разних поскупљења, Влада Републике Српске је 4. новембра прошле године усвојила измјену Уредбе о ограничавању маржи у промету робе и тиме смањила марже на основне животне намирнице. Тако су у промету на велико спуштене са осам на шест одсто, а у промету на мало са дотадашњих десет на осам одсто. То се односило на со, животињску маст, сунцокретово уље и биљну маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храну за бебе, лијекове.

У Министарству трговине и туризма РС рекли су за “Глас Српске” да је по ступању на снагу ове уредбе њихово одјељење за цијене 24. новембра прошле године евидентирало да су производи за које је ограничена маржа у односу на ранији период појефтинили у просјеку од 0,04 до 0,50 КМ, зависно од производа и паковања.

– У протеклим седмицама дошло је до новог раста цијена готово свих производа, а стална поскупљења која се биљеже у посљедњих годину и више представљају глобални проблем који се посматра као једна од посљедица пандемије вируса корона – истакли су за “Глас Српске” у Министарству трговине и туризма.

Нагласили су да се поскупљење основних животних намирница највише везује за поскупљење сировина и пораст цијена транспорта, а слаби приноси пшенице, суша, раст цијена енергената, велика потражња на свјетским берзама, допринијели су расту берзанских цијена житарица, што се одржава на раст цијена брашна, хљеба, пецива, уља и слично.

– Узимајући у обзир да је привреда Републике Српске у овом сегменту увозно оријентисана те да као мало тржиште какво јесмо тешко можемо утицати на смањење цијене увозне робе, Влада Српске искористила је могућност да у складу са надлежностима донесе административне мјере ограничења маржи на основне животне намирнице, које у условима тржишне економије представљају ограничену мјеру којом се утиче на формирање коначних цијена – поручили су из ресорног министарства.

Истакли су да и поред ограничених могућности дјеловања континуирано прате стање на тржишту Републике Српске и да ће у случају примијећених поремећаја предложити Влади доношење додатних мјера у складу са надлежностима.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже за “Глас Српске” да је свака нова количина робе која стигне из увоза са знатно вишом цијеном још приликом набавке. Нису, истиче, оптимистични, јер су нова поскупљења на помолу и то свих производа.

– Ако било који од енергената поскупи, аутоматски стиже нови ланац поскупљења. На примјер, ако је електрична енергија у привреди скупља, а од ње зависи производња бијеле технике, обуће, одјеће и остале робе, доћи ће до тога да поскупе и сви ти производи – објашњава Марићева и додаје да су у посљедњем периоду све намирнице поскупјеле, а највише уље, којег тренутно нигдје нема испод три марке.

Привидна снижења

Муриса Марић каже да је веома тешко дати праву слику о генералном расту цијена, јер разна поскупљења прате и разне акције.

– У току једног мјесеца се по три-четири пута мијењају цијене. Немогуће је упратити колико је који артикл заиста поскупио па причамо у глобалу, посматрајући 1. и 31. у мјесецу, јер трговачки ланци стављају разне производе на неке акције па имамо и привидна снижења – истиче Марићева.