Федерални суд Аустралије одбацио је жалбу најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића на укидање визе, што значи да му слиједи депортација из Аустралије.

Ову одлуку је донијело трочлано судско вијеће након петочасовног суђења током које су аргументе износили Ђоковићеви адвокати и тужилац.

Рочиште је одржано поводом жалбе Ђоковића на одлуку министра за имиграциона питања Аустралије Алекса Хока да му укине визу.

Ђоковићеви адвокати тврдили су да је аустралијски министар одлуку донио пристрасно и без основа, док је тужилац покушао да прикаже да је српски тенисер „опасан по опште добро“, јер би могао да „изазове јачање активности антиваксерских група“.

Новак неће моћи да учествује на првом гренд слему сезоне који почиње сутра на којем је требало да брани титулу. Деветоструки шампион Аустралијан опена у првом колу је требало да игра са земљаком Миомиром Кецмановићем.

По доласку у Аустралију граничне власти су укинуле визу Новаку, који је шест дана провео у имиграционом притвору, прије него што је судија Ентони Кели поништио ту одлуку и дозволио Ђоковићу да се несметано припрема за Аустралијан опен.

Међутим, потом је министар Хок одлучио да поништи визу српског тенисера, уз образложење да његово присуство може да изазове противљење вакцинацији против ковида 19 у Аустралији.

Ђоковићев правни тим је уложио жалбу на одлуку министра и случај се поново нашао пред судом Викторије, код судије Келија, који је предмет пребацио на Федерални суд.