На подручју Сарајевско-романијске и Горњодринске регије прошле године је откупљено укупно 6.500.102 литра млијека од 370 коопераната, подацима су Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Соколац.

Виши стручни сарадник за сточарство у овој подручној јединици Свјетлана Мичић рекла је Срни да је са овог подручја мљекарама „Пађени“ и „Милкос“ у прошлој години испоручено 135.197 литара млијека више него у 2020.

„Као и свих претходних година, највеће количине млијека произведене су у општинама Соколац, Рогатица и Хан Пијесак“, навела је Мичићева.

Она истиче да билећка Мљекара „Пађени“ откупљује тржишне вишкове млијека са подручја општина Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Пале, Рудо и Вишеград од 280 произвођача, а Мљекара „Милкос“ од 90 са подручја општина Пале, Источни Стари Град, Соколац, Хан Пијесак и Рогатица, што укупно броји 370 коопераната.

Мичићева је подсјетила да су ове двије мљекаре у 2019. години са Сарајевско-романијске и Горњодринске регије откупиле 5.371.048 литара млијека, а у 2020. години 6.364.906 литара млијека што довољно говори о расту производње.

Она је нагласила да на овој регији производња млијека расте из године у годину јер пољопривредници имају сигурног купца, цијену и редовну наплату, што им даје сигурност у производњи.

Мичићева тврди да привредни и друштвено-економски услови брдско планинског подручја представљају значајан дио БиХ и дају сточарству карактер водеће гране у пољопривреди.

„Производња млијека у БиХ једна је од најважнијих пољопривредних грана која са потенцијалима са којима располаже може да буде окосница пољопривредног и руралног развоја“, истакла је Мичићева.

Она је нагласила да је значај мљекарског сектора у томе што је важан за прехрамбену сигурност земље и најзахтјевнији је по стандардима које треба испунити приликом приступања ЕУ, али и сектор у коме БиХ има значајне потенцијале за даљи развој.

Говорећи од подстицајима у сточарству према Правилнику за 2021. Мичићева је истакла да је завршено 125 записника, од чега је у овчарству урађено 38 записника и у козарству пет, у говедарству је завршен 81 записник, за квалитетно приплодне јунице завршена 33, за систем крава-теле 48 и у свињарству један записник.

„У наредном периоду потенцијали у домену сточарстава, ствараће изазов за веће инвестиције у пољопривредну производњу, које би у контексту опште социјално-економске и друштвене ситуације имали мултипликативне ефекте на укупно побољшање привредне структуре, повећање запослености, повећање стандарда руралног становништва и рурални развој у цјелини“, рекла је Мичићева.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац, Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и Горњоодринске регије.