Милан Генго са Пала први је допливао до Часног крста у ријеци Каљина код Сокоца, али су организатори нагласили да ово богојављенско пливање нема такмичарски карактер и побједника, те да су свих 25 учесника побједници.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима на излетишту Бук на Каљини, гдје је одржано пливање за Часни крст, да су сви учесници побједници и да је овај чин организован да се настави традиција освештања воде и на овај начин покаже вјера у Христа.

„Ту смо да искажемо љубав и поштовање једни према другима, да праштамо, живимо у слози, да радимо братски и да се боримо за своју Републику и вјеру“, изјавио је Бјелица.

Један од организатора богојављенског пливања на ријеци Каљина Мирослав Нешковић изразио је задовољство што је ове године омасовљено пливање за Часни крст учешћем 25 пливача са Пала, Хан Пијеска и Сокоца, те што се међу њима нашла и једна млада жена.

„Сви смо дотакли Часни крст, наш православни симбол вјере и надам се да ће ова идеја коју је прошле године покренуло нас пет, прерасти у традицију“, нагласио је Нешковић.

Милан Генго са Пала, који већ трећи пут учествује на богојављенском пливању, позвао је младе да се придруже групи која, захваљујући снажној вољи, вјери и припремама ускаче у хладну воду да дотакне Часни крст.

Оливера Топаловић је рекла новинарима да је прије 10 година учествовала у богојављенском пливању у Малом Зворнику, а потом и у Вишеграду, те да јој је једини мотив, као и осталим учесницима, вјера коју носе у себи и жеља да на овај начин захвале Богу за све што им у животу даје.

Богојављенско пливање на ријеци Каљина ове године је организовано други пут, а прошле године су учествовала самоиницијативно четири младића са Сокоца.

Освештање воде на ријеци Каљина код Сокоца обавили су игуман Георгије, настојатељ манастира Свете Тројице у Озерковићима и јеромонах Владимир настојатељ манастира Пресвете Богородице у Кнежини.