У Сокоцу је по 23. пут одржана манифестација Светосавско духовно вече, чиме су уједно започете свечаности које се обиљежавају у сусрет прослави Савиндана – 27. јануара. У програму су учествовали соколачки пјесници, а овогодишње духовно вече посвећено светитељу Сави и оцу наше државности, било је хуманитарног карактера. Прикупљена су средства у износу од 1.580 КМ за нашу суграђанку Слађану Добриловић – Милић.

Старјешина Храма Романијске Лазарице отац Златко Богдановић рекао је да ово донаторско вече свједочи да смо дјеца Светосавска и Христова те да идемо правим путем.

  • Велика је ствар кад човјек нешто зна, али је још већа ствар када то што зна користи на корист својих ближњих и показује шта у срцу носи. Управо то показујемо на оваквим скуповима и догађајима, како својим присуством, тако и својом подршком онима којима је потребна. У то име желим да вас позовем да сви као једно срце и једна душа дишемо, без обзира на све оно што нас разликује и дистанцира једне од других те у оваквим случајевима будемо увијек уједињени – поручио је отац Златко у свом обраћању присутнима.

Организатори манифестације су Установа за културу „Перо Косорић“ и Народна библиотека Соколац.

  • У част српског просветитеља – Светог Саве приредили смо програм, прилагођен тренутној епидемиолошкој ситуацији и, нажалост, број мјеста био је органичен. Ипак, задовољство нам је што је духовно вече имало хуманитарни карактер и што ћемо сва прикупљена средства усмјерити тамо гдје су тренутно најпотребнија, нашој суграђанки Слађани. У име организатора, хвала свима који су се одазвали и подржали нашу намјеру – истакла је директорица Установе за културу „Перо Косорић“ Душка Лукић.

  • Посјетиоци су имали прилику да чују наше признате пјеснике, погледају изложбене ликовне радове, али и уживају у музичкој пратњи ученица Средњошколског центра „Василије Острошки“. Задовољни смо прикупљеним средствима и поносни што смо, по ко зна који пут, показали дух светосавља, нашу хуманост и добро које носимо у себи – казала је Божица Јанковић, директорица Народне библиотеке Соколац.

У име Слађанине породице присутнима се обратио Бојан Абазовић, наглашавајући да је новац за Слађанину операцију у Турској већ прикупљен, као и за постоперативно лијечење. Он је захвалио суграђанима који су помогли прикупљање средстава и што су јој вратили вјеру у људе и оздрављење.

Своје стихове су говорили: Момир Јоловић, Миланко Боровчанин Ромсок, Радислав Ћивша, Ристо Амовић, Бојана Марковић, Милица Боровчанин и Ђорђе Ковачевић. Програм су употпуниле гитаристкиња Марија Бојат и вокална солисткиња Маријана Грујић.