Конкурс за 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ је отворен и трајаће до 20. марта.

„Ове године `Лут фест` требало би да буде одржан од 26. до 30. септембра у Источном Сарајеву, под мотом `Дијете и лутка`“, рекао је данас Срни директор и селектор фестивала Витомир Митрић.

Луткарско позорише, истакао је, има веома значајну улогу у дјетињству јер дијете треба да прође кроз све етапе културног развоја човјека – од мита, басне и бајке преко фолклора до интелектуалних садржаја.

  • Лутка повезује готово сва подручја важна за развој дјетета – покрет, говор, разумијевање и контакт са околином – навео је Митрић.

Према његовим ријечима, лутка код дјетета подстиче машту и стваралачку потребу, двије најважније одреднице за његов даљи развој, те помаже дјетету да изгради позитивну слику о себи, а уједно доприноси и његовој социјализацији.

  • У дјечијој машти свака играчка има душу. Можда управо у томе и лежи одговор на питање зашто дјеца воле лутке и зашто их оне толико очаравају – нагласио је Митрић.

Организатор 23. „Лут феста“ је Удружење „Форум театар“, чији су циљеви промоција културе, луткарства и позоришта за дјецу из цијелог свијета, стварање јединственог културног простора, али и очување културног идентитета, традиције и културне баштине.

Међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу „Лут фест доприноси промоцији и популаризацији луткарства, чинећи га доступнијим дјеци свих узраста, стварајући основ за умјетничко образовање и естетско уживање.

Посебно је значајан за развој културе и промоцију града Источног Сарајева, кога је поставио на мапу најзначајнијих градова свјетског луткарства.

На фестивалу је до сада учествовало 185 ансамбала из 38 земаља свијета и прилог су историји и антологији свјетског луткарства, што фестивал јасно и недвосмислено именује и карактерише као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у БиХ.

Изложбе, радионице, предавања, промоције и остали фестивалски програми доприносе значају фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности.

Више информација о конкурсу и начину пријављивања налази се на сајту www.лутфест.цом.