Професор туристичке групе предмета у Средњој школи „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева Миланка Михајловић, једна од 42 добитника Светосавске награде, изјавила је да наставници и ученици треба да буду најистакнутији представници светосавља, те чувари српског језика и ћирилице.

Михајловићева је у изјави Срни рекла да Светосавска награда за њу, прије свега, част, затим обавеза и на крају завјет.

  • Много ми значи ова награда. Некако је стигла у години када одлазим у пензију и сад се осјећам као Алија Сиротановић наше школе, зато што сам свој радни вијек почела као најбољи млади радник самоуправљач у туризму, а завршавам га на крунски начин – истакла је Михајловићева.

Прије Светосавске награде, која јој је круна каријере, Михајловићева наводи да је за 20 година рада у образовању и школи „28. јуни“ са својим ученицима добила више од 20 награда, а да је највише поносна на специјалну међународну награда Свесловенске писмености и заштите ћирилице.

Михајловићева, која је прије каријере у образовању, радила као туристички радник, рекла је да је то предивна професија, пошто, како је навела, ништа није љепше него помагати људима да се одмарају.

Иако је пандемија вируса корона показала да је туризам привредна грана која прва пада, а задња устаје, Михајловићева је нагласила да интересовање ученика за овом професијом постоји, а да ће бити и веће ако Јахорина постане значајна туристичке дестинација у Југоисточној Европи.

За своје предмете Михаиловићева истакла је да су занимљиви, а да је сваки час другачији.

  • Током школовања нисам имала методику ни педагогију, али мислим да ми је у настави помогло то што сам дошла из привреде и што сам имала реално знање, па сам тиме стекла повјерење ученика. Покушала сам да моја мисија буде откривање њихових вјештина, а затим њихово претварање у пословну праксу, како бисмо на крају направили производ. То смо много пута урадили – испричала је Михаловићева.

Према њеним ријечима, највећи проблем данашњег образовања је тај што школа каска за привредом, тржиштем и неким животним интенцијама.

  • Превише је форме, а премало суштине. Школа је остала крута. Други проблем је недовољна техничка опремљеност. Техника је неопходна, како би се могли укључити у све нове трендове – указала је Михајловићева.

Она је додала да међу ученицима данас влада општа деконцентрација проузрокована употребом мобилних телефона, а не изостају ни психолошки проблеми и фрустрације.

  • Ни ми наставници нисмо цвјећке, нисмо спремни одговорити на одређене изазове. Гријеше и ученици и наставници у тој некој причи. Мислим да су се наши родитељи више бринули о нашем статусу као ученика, него што данас брину. Данашњи родитељи када дјеца имају лошију оцјену узимају приватне часове, то је постало модерно. Зашто би то неко радио, ако сам ја плаћена да дијете научим? – упитала је Михајловићева.

Она је подсјетила да њени ученици сваког 11. новембра изводе перформанс „Наталијина рамонда“ и сами израђују траке које симболизују Дан примирја у Првом свјетском рату, те објашњавају зашто се те траке носе.

Михајловићева је рекла да су прошле године покренули озбиљан пројекат „Јасеновац – Аушвиц Балкана“, инспирисан књигом Гидеона Грајфа, највећег познаваоца Аушвица.

  • Прошле године нам је онемогућено да то изведемо јавно, мада смо снимили. Била сам јако поносна када су ученици у вријеме онлајн наставе долазили у парк на пробе. Сами смо направили и сценографију. То је мини драма која траје 20 минута у којој су представљени сви начини мучења. Укључили смо се у културу сјећања, што је веома битно усадити новим генерацијама – нагласила је Михајловићева.

Према њеним ријечима, премијерно приказивање ове мини драме требало би да буде изведено 22. априла, на дан пробоја логораша из логора Јасеновац.

Светосавске награде за радну/школску 2020/2021. годину Министарства просвјете и културе Републике Српске добиће седам васпитача, 24 наставника разредне и предметне наставе и 11 професора средњих школа у Републици Српској на свечаној манифестацији 28. јануара у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.