Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да динамика исплате подстицаја није била никада боља и транспарентнија, те демантовало писање појединих медија којима се неосновано оптужују појединци у Агенцији за аграрна плаћања за малверзације и наводну блокаду исплате појединим произвођачима.

  • Када су у питању наводне жалбе појединих пољопривредних произвођача, постоји јасно прописана жалбена процедура и неколико нивоа контроле, те су злоупотребе у цијелом поступку сведене на најнижи могући ниво – наводи се саопштењу.

Министарство апелује на пољопривреднике да одмах пријаве сва сазнања о томе да подстицаје добијају и појединци који се не баве пољопривредном производњом, уз јасно навођење имена и презимена, након чега ће услиједити ригорозне контроле, те ће сви за које се докаже да су починили злоупотребе бити најстроже кажњени.

  • Молимо да се пријаве сва сазнања о злоупотребама без одлагања, али уз аргументе наводе из Министарства.

Министарство и Агенција упозоравају представнике појединих регионалних удружења пољопривредника да су оптужбе које нису утемељене на доказима подложне и гоњењу пред надлежним правосудним органима.

Министарство и Агенција стоје на располагању за све информације које се тичу процеса исплате подстицаја и имају дугогодишњу праксу јавног објављивања свих информација на својим интернет страницама, а сви подаци су јавни, доступни и лако провјерљиви.