Пројекција филма „Јени, мало свјетло са запада“ биће одржана сутра на Палама поводом смрти велике хуманитарке из Холандије Јени Лигтемберг, најављено је из Кинотеке Републике Српске.

„Дан након православног Божића, 8. јануара у 92. години у Амстердаму је преминула је Јени Лигтемберг, носилац ордена Крста милосрђа, којим ју је одликовао предсједник Републике Српске за изузетан допринос организовању апотекарске службе у ратним болницама Коран и Касиндол од 1993. до 1995. године у тадашњем Српском Сарајеву“, наведено је у саопштењу из Кинотеке.

Јени Лигтемберг је провела три ратне године несебично помажући медицинску службу, углавном живећи у болници Коран на Палама.

Упоредо са тим, слала је писма највишим свјетским званичницима о борби српског народа у протеклом рату, супротстављајући се неистинама неких западних медија, истакнуто је у саопштењу.

Матична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јена Лигтемберг, а приредио академик Мирко Шошић.

У сарадњи са Кинотеком Републике Српске снимљен је и документарни филм о овој хероини.

Пројекција филма „Јени, мало свјетло са запада“ биће одржана у амфитеатру Филозофског факултета на Палама у 19.00 часова, а улаз је слободан.