Научници сматрају да биљка енсет, која расте у Етиопији, може да буде нова суперхрана у време климатских промена. Блиски рођак банане има потенцијал да нахрани више од 100 милиона људи, наводи се у новој студији.

Биљка енсет (Ensete ventricosum) скоро је непозната ван Етиопије, где је користе за прављење каше и хлеба. Стручњаци сматрају да би могла да се узгаја на много већој површини широм Африке.

  • Ово је биљка која би могла да игра веома важну улогу у решавању проблема исхране и одрживог развоја – истиче Вендавек Абебе са Универзитета Хаваса у Етиопији.

Енсет, односно „лажна банана“, даје плодове који су нејестиви, али њено стабло и корен могу да се ферментишу или да се мељу за брашно.

Њена употреба је раширена у Етиопији, где око 20 милиона људи зависи од ње, али не и у другим земљама. Њене дивље варијанте расту ван граница Етиопије, што указује на то да би могла да се гаји у много ширем појасу.

Научници су израчунали да њен потенцијални домет у наредне четири деценије и дошли до закључка да би од ње могло да се храни више од сто милиона људи, што би осигурало снабдевање храном у другим афричким земљама, попут Кеније, Уганде и Руанде.