Петар Кочић је наш великан. И након 100 година од настанка приповјетке свака реченица коју изговорите као да је јуче написана.Ово је истакао познати београдски позоришни и филмски глумац Даниел Ковачевић, који је са колегама глумачке поставе Београдског драмског позоришта синоћ пред соколачком публиком одиграо представу „Јазавац пред судом“.

  • Ово је представа која има дугу историју на сцени, тако да сам јако поносан што је овај пут одиграна на свом аутентичном месту. Пред оваквом публиком, ово је чаролија и препуно ми је срце, јер ја где једном дођем увек се враћам– истакао је Ковачевић који је сцену подијелио са колегама: Владимир Тешовић, Михаило Лаптошевић и Дејан Стојаковић.

Публика је имала прилику да ужива у глумачком стваралаштву захваљујући доброј сарадњи са Завичајним удружењем „Романија“ из Београда. Према ријечима координатора овог удружења за Републику Српску Милана Јоловића Легенде, велико је задовољство видјети препуну салу која је „гладна“ оваквих културних догађаја.

  • У наредном периоду настојаћемо да нашим суграђанима омогућимо што више културних дешавања, јер ово су еминентни глумци на врхунском нивоу- нагласио је Јоловић.

 

Представа која је изведена у два термина у Парохијском дому цркве Светог пророка Илије била је попуњена по посљедњег мјеста. Даниела Цвијетић која је из публике пружила подршку брату на сцени је истакла:

  • Диван је осјећај када вам се помијешају емоције поноса и сестринске љубави. Ова је представа баш требала Сокоцу, а Петар Кочић би се и данас могао нажалост примјенити у многим ситуацијама – рекла је она.

Као што је познато, и Давид Штрбац је у стварном животу постојао. О њу М. Карановић пише:

„Прошао сам изнад Давидове крчевине, која се зове: Ни Давидова, ни царска, ни спахијска, и у којој је Давид ухватио јазавца и одвео у суд. На једном гробљу на вису, под ретком трешања, показаше ми гроб Давида Штрпца са преваљеном крстачом. Ниже гробља у пристранку је његова кућа, покривена кровином…“ (Споменица Петра Кочића, 1928, стр. 19)“.