У Сокоцу је погоршана епидемиолошка ситуација, здравствени сектор је поново на удару усљед наглог ширења вируса корона  те је Општински штаб за ванредне ситуације донио одлуку да се у школама на подручју наше локалне заједнице, до 6. фебруара, организује настава на даљину.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић казао је да онлајн настава није нешто ново за ученике и особље те да су се у кратком року оргнизовали за овакав вид наставе.

  • Друго полугодиште школске 2021/2022. године отворили смо путем интернета, а не у учионицама. Ово није нешто ново са чим се сусрећемо, тако да смо у потпуности спремни за наставу на даљину. Епидемиолошку слику међу ученицима и наставницима ћемо редовно пратити, а уколико ситуација буде повољнија, наравно постоји могућност да се вратимо у просторије школе – истакао је Рајић и подсјетио да у овој школској години ОШ „Соколац“ похађа 841 ученик, који су распоређени у 39 одјељења, а од којих су два подручна, док је једно одјељење за ученике са посебним потребама.

Из соколачке основне школе изразили су жаљење што ни ове године нису у прилици да прославе крсну славу школе и што не могу организовати ученичке активности достојне просветитеља и оца наше државности – Светог Саве.

  • Нажалост, таква је ситуација већ двије године. Овом приликом, честитам крсну славу свим ученицима и особљу – поручио је директор школе Ђорђе Рајић.

У Средњошколском центру „Василије Острошки“ тренутно нема комплетне евиденције о броју заражених ученика, али како је потврдио директор школе Дејан Боровчанин, на основу друштвених мрежа и комуникације између ученика и разредних старјешина пратиће се епидемиолошка слика док траје настава на даљину.

  • Због неповољне ситуације, а на приједлог Кризног штаба, ми смо, у складу са законом, били обавезни да се обратимо ресорном министарству по хитном поступку. Добили смо дозволу за онлајн наставу у року од сат времена. Тренутно су два професора у изолацији, а стање међу ученицима пратићемо ових дана. Што се тиче самог начина рада, ученици и професори су навикли на овакве околности. Надамо се да ће се у току ове двије седмице ситуација побољшати и да ћемо се вратити у школске учионице. У Хан Пијеску односно у тамошњој подручној школи много је боља ситуација и часови се одвијају уредно, према предвиђеном распореду – изјавио је директор Боровчанин.

Подсјећамо, друго полугодиште школске 2021/2022. године, почело је у понедјељак 24. јануара у свим школама у Републици Српској, осим у Сокоцу, Требињу, Љубињу и Вишеграду, за шта је сагласност дало Министарство просвјете и културе Републике Српске.