Грађанска аматерска група „Каменички бисери“ из Косовске Каменице одржала је синоћ хуманитарни Светосавски концерт у Источном Новом Сарајеву, на којем су се представили пјесмама са Косова и Метохије.

Концерт је уприличен као знак захвалности и братских веза Косова и Метохије и Републике Српске које Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији путем великих пројеката скоро деценију и по одржава са становништвом јужне српске покрајине.

Прикупљена средства биће усмјерена у довршетак изградње и опремања Дневног центра за дјецу и младе са потешкоћама у развоју „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици, који гради Одбор за помоћ Косову и Метохији.

Руководилац Грађанске аматерске групе „Каменички бисери“ из Косовске Каменице Јадранка Васић истакла је да је велика част и задовољство бити у Источном Сарајеву и прослављати Савиндан, дијелећи радост и весеље.

  • Као што је то казао Иво Андрић, спајамо век са веком и човека са човеком. Захваљујем се деци, директорима школа, студенског центра, градоначелнику Источног Сарајева, свим људима добре воље који су деци на Косову улепшали зимски распуст доласком овде – изјавила је Васићева.

Она је рекла да је група настала прије три године, а тренутно броји 12 дјевојчица и пет дјечака, претежно основаца, али има и средњошколаца.

Јована Пешић, која је члан групе око годину дана, истакла је да је први пут у Источном Сарајеву и да су утисци одлични, додајући да се радује што ће овдје да проведе неколико дана са другарима.

  • Репертоар чине косовске народне песме. Нама много значи што постоји једна оваква група, гдје се дружимо и чувамо нашу традицију – напоменула је Пешићева.

Предсједник Одбора Милорад Арлов указао је да је концерт прилика да се међусобно приближе људи са овог подручја и са Косова те захвалио свима који су помогли у његовој реализацији.

Он је додао да је дневни центар грађевински завршен, а предстоји његово опремање и уређење дворишта.

  • Вјерујем да ћемо убрзо дјеци са потешкоћама у развоју, њих 164, дати другу кућу као поклон Републике Српске – истакао је Арлов.

Он каже да је до краја јануара активан и хуманитарни број 1412 и позива грађане да и на овај начин помогну у завршетку центра.

Арлов наводи да су искористили прилику и синоћ уручили захвалнице и поклоне граду Источно Сарајево, општинама Трново и Пале, као и паљанском предузећу „Гријањеинвест“ које је донирало значајна средства и уградило комплетно гријање у центар од 714 метара квадратних.

  • Хтјели смо да им јавно захвалимо и позовемо и друге да помогну и подрже наше хуманитарне акције. Надамо се да ћемо у јуну у оквиру пројекта `Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске` угостити највећи број дјеце до сада. У овом пројекту Источно Ново Сарајево и Пале већ годинама учествују – изјавио је Арлов.

Директор предузећа „Гријањеинвест“ са Пала Љубиша Танић оцијенио је да је изградња центра од великог значаја, првенствено за дјецу за потешкоћама у развоју, а они су урадили оно у чему су најбољи као једна од водећих фирми у Републици Српској у области гријања, климатизације и вентилације.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић наглашава да хуманитарни концерт осликава осјећања јединства људи овог града са Србима на Косову и Метохији.

  • Срби на Косову и Метохији у Републици Српској имају доста сличности. Прошли су кроз голготу, патњу, различите врсте страдања и морамо да се подржавамо, да будемо заједно и покажемо да смо једно. Порука концерта је порука јединства, слоге и заједништва, без претензија да било кога угрозимо нити да ми будемо угрожени, већ да покажемо да смо један народ који на различитим територијама дише једном душом и тијелом„, истакао је Ћосић.

Концерту је присуствовао и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, а гости из Косовске Каменице учествоваће и на Светосавској академији данас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Организатори концерта су бањалучки Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији и Културни центар и Основна школа „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, а покровитељ градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.